13:29 24.11.2023

Протягом 2024 року у Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" заплановано проведення ремонтно-реставраційних робіт на восьми об’єктах

2 хв читати
Протягом 2024 року у Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" заплановано проведення ремонтно-реставраційних робіт на восьми об’єктах

Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" готує вісім об’єктів до реставрації у 2024 році, розраховуючи на фінансування з держбюджету, повідомив генеральний директор Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко агентству "Інтерфакс-Україна".

Національним заповідником "Києво-Печерська лавра" було надано до Міністерства культури та інформаційної політики проєкт видатків з загального фонду Держбюджету на проведення ремонтно-реставраційних робіт у 2024 р. на об’єктах Заповідника на загальну суму 78,3 млн грн.

"Ми сподіваємося, що наступного року фінансування зазначених робіт буде в значній мірі підтримано державою", - розповів він у середу, під час відкриття Дзвіниці Успенського собору, як експозиційного об’єкту.

У заповіднику нагадали, що у межах реалізації програми "Велика реставрація" у 2021 році вартість проведених ремонтно- реставраційних робіт на об’єктах становила 27,2 млн грн.

З початком повномасштабної війни проти України державне фінансування таких робіт було зупинено.

Надання Дзвіниці Успенського собору належного експозиційного стану стало можливим завдяки благодійній пожертві у сумі 3,5 млн грн, наданій організацією Work.ua за посередництвом БФ "Українська лавра".

На території заповідника розташовані 140 пам'яток архітектури, більшість з яких потребує реставрації. На цьому етапі визначити загальну вартість ремонтно-реставраційних робіт не є можливим, оскільки відсутня проєктно-кошторисна документація по кожному з об’єктів, що потребують реставрації.

"Наприклад, роботи з реставрації Троїцької надбрамної церкви розпочаті у 2018 році, виконано на 70%. Вартість залишку робіт у цінах 2018 року становить 9 млн грн. Але, зважаючи на додаткові роботи, що виникли у процесі реставрації, зростання вартості матеріалів та ресурсів, спричинене інфляційними процесами у країні, вартість залишку робіт на сьогодняшній день становитиме близько 24 млн грн", - навів він приклад.

Також серед об’єктів Заповідника, що перебувають у реставрації слід зазначити Онуфріївську башту, Бібліотеку Флавіана, Башту Кущника, Мури (92-й корпус), Церква Всіх Святих, Пороховий льох.

Заповідник сподівається на відновлення у наступному році державного фінансування, але паралельно шукає додаткові джерела – як-то благодійна допомога, цільові гранти тощо.

За словами Максима Остапенка, програма реставрації має бути розрахована на десятиліття, адже навіть за умови повного стабільного фінансування технічно неможливо одночасно відреставрувати усі об'єкти.

"Необхідно виконати пріоритетні роботи - відреставрувати найбільш відвідувані об’єкти. Нагадаю - через 27 років святкуватимемо тисячоліття заснування Києво-Печерської лаври. Тому наше завдання - перетворити Лавру у пам'ятку, яка б відповідала її статусу національної святині, найвищому статусу у світі", - зазначив Максим Остапенко.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА