15:43 12.02.2019

Неефективні реформи кримінальної юстиції не поліпшили ситуацію з правами людини в Україні - звіт

2 хв читати
Неефективні реформи кримінальної юстиції не поліпшили ситуацію з правами людини в Україні - звіт

Реформи у сфері кримінальної юстиції не сприяють дотриманню прав людини й негативно впливають на міжнародний імідж України, наголошується у звіті за результатами моніторингу пенітенціарних установ.

"Проведення неефективних реформ, зокрема у сфері кримінальної юстиції, не лише призводить до порушення прав людини й витрати грошей платників податків... але і негативно впливає на міжнародний імідж країни загалом", - йдеться у висновках звіту, оприлюдненого під час круглого столу у вівторок у Києві.

У звіті зазначається, що відсутність ефективних розслідувань за фактами катувань "лише підсилює впевненість правоохоронців у своїй безкарності й провокує подальші знущання над людьми".

У документі звертається увага на те, що Україні варто побудувати систему виконання кримінальних покарань, спрямовану не лише на виправлення злочинців, а й підготувати суспільство до життя з людьми, які звільнилися з місць позбавлення волі. У такому разі, як зазначають експерти, в Україні не буде такого високого рівня рецидивної злочинності, як зараз.

У звіті також містяться рекомендації органам влади України. Зокрема, Верховній Раді варто "розглянути питання збільшення норми площі для взятих під варту осіб, зокрема тих, у яких є при собі діти".

Кабінету Міністрів України експерти рекомендують "внести зміни до законодавства з метою забезпечення харчуванням осіб, яких доправляють для участі в судових засіданнях".

Міністерству юстиції України експерти рекомендують "розробити і затвердити концепцію поступового переходу від тримання осіб в установах попереднього ув'язнення в багатомісних камерах до тримання в одиночних або маломісних камерах".

Також, на думку авторів звіту, варто посилити контроль над діяльністю установ пенітенціарної системи в частині дотримання прав людини, і ввести міжнародні стандарти поводження з ув'язненими".

Аналітичний звіт за результатами проведення моніторингових візитів до установ Державної кримінально-виконавчої служби в 2018 році було зроблено на базі інформації, підготовленої експертами Громадської організації "Український інститут з прав людини" за фінансової підтримки представництва "Фонду Фрідріха Науманна за свободу" в Україні.

Оприлюднення звіту проведено в рамках реалізації проекту "Запобігання тортурам і жорстокому поводженню в місцях несвободи в Україні".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Країни НАТО підтримали ініціативу Німеччини щодо забезпечення України засобами ППО

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА