07:30 30.05.2019

На полігоні під Києвом, де поховані небезпечні відходи заводу "Радикал" та інших підприємств, ведеться незаконна забудова

3 хв читати
На полігоні під Києвом, де поховані небезпечні відходи заводу "Радикал" та інших підприємств, ведеться незаконна забудова

У с.Квітневе Броварського району (Київська обл.) на полігоні ТПВ, де поховані промислові відходи колишнього заводу "Радикал" (Київ) та інших підприємств з небезпечними твердими відходами, з порушенням екологічних та будівельних норм ведуться будівельні роботи, що призвело до пошкодження гідроізоляційного шару і в майбутньому призведе до зараження грунту і підземних вод, стверджують в громадському русі "Традиція і порядок".

"Нещодавно стало відомо, що на полігоні, власником якого є голова Броварської районної ради Сергій Гришко, почали забивати палі на глибину 20 метрів при глибині котловану в 10 метрів. Таким чином, глиняний гідроізоляційний шар був пошкоджений, що неодмінно призведе до зараження грунту і підземних вод", - йдеться в повідомленні, опублікованому на сторінці "Традиції і порядку" в соцмережі Фейсбук.

В інформації зазначається, що ділянку полігону надали під будівництво тимчасового асфальтового заводу для компанії Az-Virt, ціна ж тендера на проведення робіт становить близько € 120 млн. Однак ніяких офіційних документів про дозвіл на будівництво співробітники полігону і будівельники не надали.

"Підприємство відмовилося надати будь-які дозвільні документи на будівництво і деактивацію звалища, що дозволило б проводити будівельні роботи. Як з'ясувалося пізніше, таких документів у компанії просто немає", - стверджують в русі.

Як зазначається, активісти викликали на місце події поліцію, але співробітники полігону не допустили правоохоронців на об'єкт і заважали фіксувати порушення.

"Легіони порядку ще раз навідалися на будівництво і викликали слідчо-оперативну групу для фіксації порушень містобудівного законодавства, а саме факту будівництва без наявних дозвільних документів Державної архітектурно-будівельної інспекції. А представники полігону побутових відходів "Регіон-2001" не допустили слідчо-оперативну групу на територію об'єкта і перешкоджали фіксації порушень", - йдеться в повідомленні.

ВАТ Завод "Радикал" (раніше Київський завод хімікатів; "Завод № 1000"; "фабрика мінеральних добрив") – завод, який припинив у липні 1996 року діяльність з випуску хімреагентів, розташований в Дніпровському районі Києва. З 1996 до 1998 року всі види виробництва були зупинені без дотримання відповідних норм та виконання необхідних регламентних робіт, небезпечні хімічні речовини були залишені на підприємстві з порушенням вимог законодавства та без охорони. В ході перевірки стану підприємства в 1998 році було встановлено, що на 60 га території заводу зберігалося 134,6 т ртуті, 109 т сірчаної кислоти, 44 т ртутних шламів, 62 т соляної кислоти, 12,5 т аміаку і близько 2500 т інших відходів.

У 2000 році "Радикал" був визнаний банкрутом і почалася процедура його ліквідації. До кінця березня 2002 року на території заводу залишалося 117 т олеуму, 109 т сірчаної та 62 т соляної кислоти, 44 т ртутьвмісних шламів, 12,55 т аміаку, 486 т шламів соляного розчину, 3192 кг твердих радіоактивних відходів і 2500 т інших промислових відходів і хімікатів. До травня 2009 року з території заводу було зібрано і вивезено 120 тонн ртуті (проте частину ртуті, яка залишилася в ґрунтах, оцінили в межах близько 200 тонн).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА