08:13 18.07.2019

"ArcelorMittal Кривий Ріг" здивований справою проти нього через забруднення навколишнього середовища

4 хв читати
"ArcelorMittal Кривий Ріг" здивований справою проти нього через забруднення навколишнього середовища

Криворізький гірничо-металургійний комбінат ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" здивований порушенням СБУ кримінальної справи за забруднення навколишнього середовища.

Як повідомляється в поширеному в середу коментарі меткомбінату, АМКР поки не має офіційної інформації щодо порушення кримінальної справи Службою безпеки України за статтею 441 Кримінального кодексу України ("Екоцид").

"Але в зв'язку з публікацією на сторінці СБУ в Facebook і запитами ЗМІ хочемо зазначити наступне: "Ми з розумінням ставимося до роботи правоохоронних органів, які діють у правовому полі і в межах своїх повноважень. Тому готові їм у цьому сприяти в межах чинного законодавства", - йдеться в повідомленні.

У прес-релізі підкреслили, що робота виробничих агрегатів ведеться відповідно до затверджених екологічних нормативів, без перевищення обсягу викидів забруднюючих речовин, встановлених державою. Вся дозвільна документація отримана підприємством у встановленому порядку. Всі природоохоронні заходи, які були реалізовані раніше, або ті, терміни виконання яких були перенесені для всіх підприємств ГМК України, обов'язково проходили процедуру узгодження і візування, як мінімум, на трьох рівнях: міста, області, Міністерства екології та природних ресурсів України, - йдеться в коментарі меткомбінату.

"Наскільки нам відомо, дотепер жодне гірничо-металургійне підприємство в Україні ще не звинувачували за статтею 441, в "масовому знищенні рослинного або тваринного світу, отруєнні атмосфери або водних ресурсів, а також вчиненні інших дій, здатних викликати екологічну катастрофу". Хоча наше підприємство принципово не відрізняється від інших у галузі за технологіями виробництва залізорудного концентрату, чавуну і сталі, а також за ступенем впливу на навколишнє середовище, а за низкою показників АМКР займає більш стійкі позиції, що підтверджують національні та міжнародні рейтинги", - констатується в заяві промгіганта.

При цьому нагадується, що з моменту приватизації, коли компанія ArcelorMittal придбала криворізький меткомбінат за $ 4,8 млрд, компанія постійно вкладає гроші в модернізацію виробництва. За 13 років капітальні та операційні витрати склали $ 4,4 млрд. Загальні інвестиції компанії в Україні перевищили $ 9 млрд.

Вкладення в екологію за цей період досягли 6,1 млрд грн. За минулі 13 років - з 2006 року до 2018-го - викиди в атмосферу були зменшені на 48,3%, скиди стічних вод - на 81%, розміщення відходів - на 32,4%.

Компанія ArcelorMittal, найбільший іноземний інвестор в Україні, веде свою діяльність у суворій відповідності до чинного законодавства і принципів відповідального бізнесу. АМКР є одним із стратегічних підприємств української економіки і одним з найбільших платників податків в країні. З моменту приходу нового власника підприємство перерахувало державі 60 млрд грн податків і зборів.

"Ми сподіваємося, що підвищена увага до нашого підприємства державних органів влади, різних політичних сил і порушення СБУ кримінальної справи за рідкісною статтею напередодні виборів є випадковим збігом і не свідчить про цілеспрямований вплив і тиск на бізнес. Ми сподіваємося на неупереджений розгляд справи з урахуванням повної і достовірної інформації, яку готові надати правоохоронним органам", - резюмується в коментарі компанії.

Як повідомлялося, СБУ порушила кримінальну справу щодо ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" за забруднення навколишнього середовища за статтею 441 Кримінального кодексу України - "екоцид". - агентству "Інтерфакс-Україна" в СБУ підтвердили факт порушення відповідної кримінальної справи.

Раніше колишній житель Кривого Рогу Володимир Зеленський, обраний президентом України, розкритикував "ArcelorMittal Кривий Ріг" за невиконання в строки зобов'язання щодо поліпшення екологічної ситуації в регіоні і закликав надати адресну фінансову підтримку тим людям, які постраждали через шкідливі викиди в атмосферу. При цьому він нагадав, що ще в 2016-2017 роках підприємство, зокрема, мало вивести з експлуатації мартенівський цех і зупинити двохванний сталеплавильний агрегат.

"ArcelorMittal Кривий Ріг" - найбільший виробник сталевого прокату в Україні. Спеціалізується на випуску довгомірного прокату, зокрема, арматури і катанки.

ArcelorMittal володіє в Україні найбільшим гірничо-металургійним комбінатом "ArcelorMittal Кривий Ріг" і низкою малих компаній, зокрема, ПАТ "ArcelorMittal Берислав".

Корпорація Mittal Steel придбала 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь" на відкритому конкурсі 24 жовтня 2005 року за 24,2 млрд грн при стартовій ціні 10 млрд грн, після чого меткомбінат був перейменований в "Mittal Steel Кривий Ріг", пізніше - в "ArcelorMittal Кривий Ріг".

За даними підприємства на кінець 2018 року, у власності Arcelor Mittal Duisburg GmbH (ФРН) перебуває 95,128% його акцій.

Статутний капітал меткомбінату становить 3 млрд 859,533 млн грн. компанії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА