10:43 19.09.2019

Мінські угоди передбачають проведення місцевих виборів, організованих громадянами України, - Айвазовська

2 хв читати
Мінські угоди передбачають проведення місцевих виборів, організованих громадянами України, - Айвазовська

Голова правління Громадянської мережі "ОПОРА", колишній представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) Ольга Айвазовська наголошує, що Мінські угоди передбачають проведення місцевих виборів на Донбасі, організованих на основі українського законодавства і відповідно до міжнародних стандартів.

"Якщо йдеться про українське законодавство, то вибори організовують громадяни України; вибори фінансуються за кошти українського бюджету, які підзвітні та безготівкові, тому має працювати банківська система, а контролюючі органи повинні мати доступ не лише до інформації про транзакції, а й про витрачання їх на... персонал, обладнання, логістику, бюлетені", - написала вона на своїй сторінці у Facebook у четвер.

Крім того, зазначила експерт, кожен учасник виборів повинен мати можливість звернутися до суду в разі порушення його прав, тому формат перехідної юстиції та правосуддя необхідно налагодити завчасно до старту кампанії.

Айвазовська зазначила, що свободу формування політичної волі має бути забезпечено через демілітаризацію, роззброєння, правоохоронну систему, яка припинятиме залякування та погрози у бік мирного населення або кандидатів/партій. Також передбачено роботу вільних і незалежних засобів масової інформації на тому рівні, "коли виникає плюралізм і можливість вільних і змістовних дискусій щодо учасників виборів, а кожен із кандидатів має рівний доступ до виборців, із метою проведення агітації".

Виборча документація має виготовлятися, охоронятися й передаватися на ділянки у такий спосіб, коли до їхнього обігу, кількості і захищеності не буде запитань ні у спостерігачів, ні в учасників. Фінансування виборчих фондів має здійснюватися прозоро за рахунок коштів партій або громадян України, а не з будь-яких зовнішніх або прихованих джерел.

Крім того, зазначила експерт, за виборчі порушення повинні бути не лише формально встановлені санкції, а й забезпечено роботу правоохоронної і судової системи, при яких покарання за порушення будуть реалізовані від імені українського правосуддя в належні терміни.

Айвазовська наголосила, що ці моменти й багато інших передбачає і низка міжнародних стандартів, на основі яких виписуються норми місцевого законодавства.

Вона також навела цитату з документа Копенгагенської наради Конференції щодо людського виміру НБСЄ/ОБСЄ (1990 рік), в якому, зокрема, зазначено, що країни-учасниці (ОБСЄ) "визнають свою відповідальність за захист та охорону у відповідності до своїх законів, своїх зобов'язань із міжнародного права у сфері прав людини і своїх міжнародних зобов'язань, вільно встановлених шляхом волевиявлення народу, демократичний порядок від діяльності осіб, груп або організацій, які використовують або відмовляються відкидати тероризм чи насилля, направлені на знищення цього порядку, або порядку в іншій державі-учасниці".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський про новий пакет військової підтримки США: Важливо, щоб уся зброя якнайшвидше показала себе на фронті

Ми розуміємо обсяг сил окупанта, бачимо його задум - Зеленський про спроби РФ прорвати оборону ЗС України на півночі Харківської області

Зеленський обговорив із Сирським оборону та зміцнення позицій на Харківщині

Новий пакет військової допомоги США включає боєприпаси, "Хаймарси", "Бредлі" і БТР

Єрмак: Успіхи боротьби на фронті та Глобального саміту миру дадуть результат для справедливого миру в Україні

Канада виділить понад $55 млн на зміцнення української ППО

Українська авіація завдала за добу ударів по 17 місцях скупчення окупантів

Окупанти за добу завдали шість ракетних і 67 авіаударів по Україні, обстріляли близько 110 населених пунктів

Окупанти розпочали атаки на слобожанському напрямку, найбільше відбито на авдіївському й бахмутському

Патріарх Варфоломій візьме участь у Саміті миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА