17:17 20.11.2019

Генпрокурор України заперечує спілкування з представниками інших держав щодо справи "Бурісми"

3 хв читати
Генпрокурор України заперечує спілкування з представниками інших держав щодо справи "Бурісми"

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка заявляє, що не зустрічався і не спілкувався з представниками інших держав на предмет розслідування кримінальних проваджень щодо "Бурісми" (Burisma).

"З представниками адміністрації будь-якої іноземної держави... я не спілкувався, не зустрічався, мені жодних запитань не ставили, не тиснули і не просили", - сказав Рябошапка на брифінгу в середу в Києві, відповідаючи на запитання про те, чи зустрічався він із представниками адміністрації президента США Дональда Трампа протягом останніх місяців у рамках розслідування "справи "Бурісми".

При цьому генпрокурор наголосив, що немає як такої "справи "Бурісми", є 13 кримінальних проваджень, в яких фігурує екс-міністр екології, власник "Бурісми" Микола Злочевський, у деяких з них є згадка про компанію "Бурісма".

Рябошапка також повідомив, що після того як органи прокуратури втратять функції слідства, ці справи буде передано за підслідністю до Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань і Служби безпеки України.

"Є 13 кейсів, в яких фігурує колишній міністр екології Злочевський. У деяких із цих кейсів зустрічається слово, яким позначається назва компанії. Ще в деяких із цих кейсів зустрічаються слова, які є ім'ям тієї людини, про яку ви говорили (запитання було про Гантера Байдена що обіймав деякий час посаду у раді директорів "Бурісми", сина екс-віце-президента США Джо Байдена - ІФ). Що буде далі з цими кейсами – їх буде передано за підслідністю. Деякі - до НАБУ, деякі, можливо, до ДБР, деякі, можливо, і до СБУ: де пов'язано з фінансуванням тероризму або терористичними актами", - сказав генпрокурор України.

Як повідомлялося, Микола Злочевський обіймав посаду міністра екології в уряді прем'єр-міністра України Миколи Азарова з липня 2010 року по квітень 2012 року. Наприкінці 2014 року він покинув Україну, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні (ч. 3 ст. 368-2 КК).

Генпрокуратура розслідувала кілька кримінальних проваджень, фігурантом яких був Злочевський, у 2015-2016 роках передала одну зі справ до НАБУ.

У січні 2017 року компанія Burisma заявила про закриття в Україні всіх процесуальних і судових дій стосовно президента цієї групи Злочевського та операційних компаній, що входять до Burisma Group.

1 лютого 2018 року в ЗМІ з'явилася інформація, що Злочевський повернувся в Україну. Генпрокуратура викликала його 23 січня 2019 року на допит для участі в проведенні слідчих і процесуальних дій у кримінальному провадженні №12013220540000400 від 31.01.2013 за ч.1 ст.255, ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 та іншими статтями КК.

У жовтні 2019 року генеральний прокурор Руслан Рябошапка повідомив, що Генпрокуратура переглядає майже 15 справ, що стосуються компанії "Бурісма", зокрема епізод, в якому фігурує син екс-віце-президента США Джо Байдена Гантер, котрий обіймав свого часу посаду в раді директорів української газової компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вночі та вранці обстріляли шість громад Сумської області

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 24 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила сім ракетних і 108 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація і ракетні війська завдали ударів по 18 районах скупчення сил противника

У Середземному морі на бойовому чергуванні три кораблі РФ, один із них ракетоносій "Калібрів"

ЗС України за добу ліквідували 1320 окупантів

Ворог обстріляв 14 населених пунктів Херсонської області, поранено четверо людей

За минулу добу окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Російський наступ уздовж кордону в напрямку Харкова має на меті відволікти і закріпити українські сили від інших районів на сході України

11 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА