14:24 03.12.2019

СБУ оголосила в розшук Цемаха

2 хв читати
СБУ оголосила в розшук Цемаха

Підозрюваного у справі про аварію "Боїнга" "Малайзійських авіаліній", рейс МН17, Володимира Цемаха оголошено в розшук за запитом Служби безпеки України, повідомляється на сайті Міністерства внутрішніх справ України.

На картці Цемаха в розділі "Особи, які переховуються від органів влади" на сайті МВС датою його зникнення значиться 23 вересня 2019 року, категорія - "особа, яка переховується від органів досудового розслідування", стаття обвинувачення - ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) і ч. 1 ст. 258-3 (сприяння терористичній організації) Кримінального кодексу України. Зазначено, що запобіжний захід до нього не застосовувався.

Як повідомлялося, раніше утримуваного під вартою в Україні, але потім випущеного з-під арешту Цемаха в голландській прокуратурі вважають підозрюваним у справі про знищення "Боїнга" рейсу MH17 у небі над Донбасом улітку 2014 року, який володіє важливою інформацією.

Українська сторона передала Цемаха Росії 7 вересня у рамках взаємного звільнення утримуваних осіб, після чого він повернувся на непідконтрольну Україні територію Донбасу.

11 вересня Нідерланди перекваліфікували Цемаха, який раніше вважався ключовим свідком у справі про знищення в небі над Донбасом у 2014 році малайзійського "Боїнга", рейс MH17, на підозрюваного у цій же справі.

Прокуратура Нідерландів вимагала негайного арешту Цемаха для його екстрадиції до Нідерландів і 2 грудня заявила, що РФ свідомо дозволила йому поїхати з країни, щоб не видавати його Нідерландам. Зазначено, що хоча РФ не видає своїх громадян, для екстрадиції Цемаха не було перешкод, оскільки він є громадянином України.

Водночас у прокуратурі наголосили, що зазначені події не вплинуть на початок кримінального процесу щодо МН17, запланованого на 9 березня 2020 року на 10:00 у приміщенні суду Justitieel Complex Schiphol.

Раніше Цемах проживав у місті Сніжному. У 2014 році на початку збройного конфлікту на Донбасі він став там командиром ППО. Саме в Сніжному наприкінці червня 2019 року Цемаха затримали українські спецслужби й вивезли на контрольовану Києвом територію. Дочка Цемаха живе в Харцизьку.

Малайзійський Boeing, що летів з Амстердама до Куала-Лумпура рейсом MH17, був збитий 17 липня 2014 року поблизу Донецька в зоні збройного конфлікту на Донбасі. На борту перебували 298 людей, усі вони загинули.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА