19:40 06.12.2019

Українському політв'язню Якименку погрожували через заяви про порушення його прав

2 хв читати
Українському політв'язню Якименку погрожували через заяви про порушення його прав

Українського політв'язня Володимира Якименка, якого утримують у колонії в Саратовській області (РФ), змусили підписати документ, який спростовує його заяви про порушення прав.

Так російська сторона відреагувала на звернення уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової до уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової, повідомляє Денісова на своїй сторінці у Facebook.

"5 грудня 2019 року до Володимира приїжджав прокурор Саратовської області з метою перевірки дотримання прав засудженого. Однак замість усебічного вивчення обставин порушення прав нашого співгромадянина прокурор змусив його підписати документ, у якому зазначається, що раніше викладені ним факти порушення прав не відповідають дійсності. Крім того, співробітник правоохоронних органів погрожував Володимиру Якименку новим обвинуваченням у вчиненні злочину через його звернення до мене", - заявила Денісова.

Вона закликала Москалькову невідкладно вжити заходів з метою дотримання прав громадянина України та посприяти забезпеченню належних умов утримання.

"Закликаю комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович і президента Міжнародного комітету Червоного хреста Пітера Маурера сприяти візитам представників міжнародних гуманітарних організацій, а також представників делегації Міжнародного комітету Червоного хреста в Російській Федерації до Володимира Якименка з метою здійснення неупередженого та об'єктивного моніторингу стану забезпечення його прав і стану здоров'я", - додала Денісова.

Як повідомлялося, Володимир Якименко до незаконного ув'язнення був таксистом і активістом "Автомайдану".

11 червня 2017 року російські силовики затримали Якименка, коли він перетинав адмінмежу з анексованим Кримом. Українця звинуватили у "транспортуванні наркотиків", які йому нібито підклав пасажир.

У результаті підконтрольний Росії "суд" анексованого Криму засудив українця до 15,5 року колонії. Якименка відправили в місто Пугачов Саратовської області.

4 грудня 2019 року Денісова повідомила про порушення прав Якименка, а також про значне погіршення його стану здоров'я. Вона заявила, що українця під тиском змусили підписати відмову від повного медичного обстеження.

"За наявною інформацією, співробітники виправної установи застосовують до нього фізичне насильство, а саме - завдають ударів по нирках, виводять на вулицю при мінусовій температурі та змушують роздягатися догола, після чого починають проводити тривалий огляд особистих речей. Є факт про упереджене ставлення до нього через його громадянство", - заявила омбудсмен.

Крім того, дружині українського політв'язня адміністрація виправної колонії відмовила у прийнятті посилки з теплими речами та ліками для ув'язненого без пояснення причин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову КАБ, в однієї жінки гостра реакція на стрес - Синєгубов

Вертоліт із президентом Ірану здійснив жорстку посадку на північному заході країни

Окупанти вдарили по центру Харкова, є постраждалі - мер

У ХАРКОВІ КІЛЬКА ВИБУХІВ - МЕР

Генштаб ЗСУ: до середини дня армія РФ активізувалася на Сіверському та Харківському напрямках, на Покровському - зберігає високу інтенсивність атак

Окупанти обстріляли Куп'янський район Харківщини, загинули 5 мирних жителів, ще 9 постраждали - поліція

По Черкаській Лозовій було завдано подвійного удару "Іскандер-М", серед загиблих вагітна жінка

Дрони СБУ атакували військовий аеродром "Кущевська" і Слов'янський НПЗ у РФ - джерело

Зеленський вшанував пам'ять жертв радянських політичних репресій

Кількість поранених у Малоданилівській громаді зросла до 16, вісім у важкому стані - поліція

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА