21:27 19.02.2020

Трамп пропонував Ассанжу помилування за спростування причетності РФ до злому серверів демократів

2 хв читати
Трамп пропонував Ассанжу помилування за спростування причетності РФ до злому серверів демократів

Президент США Дональд Трамп обіцяв помилування засновнику порталу Wikileaks Джуліану Ассанжу в тому випадку, якщо він заявить про непричетність Росії до злому серверів Демократичної партії США, повідомляє в середу видання The Guardian.

В ході передвиборчої кампанії в США 2016 року хакери зламали комп'ютерну систему Національного комітету Демократичної партії. Згодом улітку 2016 року WikiLeaks опублікував тисячі електронних адрес і листів комітету Демократичної партії.

За даними The Guardian, адвокат Ассанжа Едвард Фіцджеральд заявив, що відповідну пропозицію Трампа було доставлено Ассанжу тодішнім конгресменом-республіканцем Даною Рорабахером у серпні 2017 року, коли Ассанж ще перебував у посольстві Еквадору в Лондоні.

"Містер Рорабахер збирався зустрітися з містером Ассанжем і сказати, згідно з інструкцією президента, що йому (Ассанжу - ІФ) пропонують помилування або який-небудь інший вихід, якщо містер Ассанж (...) скаже, що Росія не має жодного відношення до витоку з національного комітету Демократичної партії", - цитує The Guardian слова адвоката, звернені до магістратського суду лондонського округу Вестмінстер, який займається справою про можливу екстрадицію Ассанжа в США.

Як зазначає газета, зі свого боку суддя сказала, що ця інформація може бути прийнята судом до уваги в ході слухань у справі Ассанжа, які повинні стартувати наступного понеділка.

У Демократичній партії переконані, що злом серверів її Національного комітету значно вплинув на хід боротьби за пост президента в 2016 році. Американські спецслужби обвинувачують у причетності до злому Росію.

У 2012 році Ассанж отримав притулок в посольстві Еквадору в Лондоні і, таким чином, перебував там протягом семи років. У квітні 2019 року влада Еквадору дозволила британській поліції зайти в посольство і заарештувати засновника Wikileaks. На початку травня 2019 року суд у Великій Британії відправив Джуліана Ассанжа на 50 тижнів до в'язниці за порушення умов звільнення під заставу.

У червні Верховний суд Великої Британії ухвалив, що слухання з питання екстрадиції Ассанжа в США, де його звинувачують у змові з екс-інформатором Wikileaks Челсі Меннінг з метою злому мереж урядових комп'ютерів, почнуться в лютому 2020 року.

The Guardian нагадує, що Ассанжу в США загрожує покарання за 18 пунктами звинувачення. У разі визнання Ассанжа винним, його можуть засудити до 175 років тюремного ув'язнення.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Митниці країн Балтії, Фінляндії та Польщі підписали угоду про єдине виконання санкцій щодо РФ

Мецола позитивно оцінила відновлення доступу представників ЗМІ до ВР

Мецола впевнена, що й після виборів Європарламент залишиться проукраїнським

Суд обрав Коломойському запобіжний захід у справі про організацію замовного вбивства - перебування під вартою до 7 липня

У ВР виступила президент Європарламенту

Нейтральності в тому, що хтось окупант, а хтось – жертва, не може бути - Зеленський

В ОДЕСІ ПРОЛУНАВ ВИБУХ - МЕР

Мішель підтвердив Зеленському свою участь у Саміті миру та закликав усіх світових лідерів підтримати ці мирні зусилля

ДБР завершило розслідування у справі про привласнення продуктів харчування для військових майже на 6 млн грн

Встановлено ще одного військового РФ, причетного до розстрілу цивільного авто в Гостомелі - прокуратура

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА