17:40 14.04.2020

Печерський суд обирає запобіжний захід Чорновол, біля будівлі суду відбувається мітинг на підтримку активістки Майдану

3 хв читати
Печерський суд обирає запобіжний захід Чорновол, біля будівлі суду відбувається мітинг на підтримку активістки Майдану

Печерський районний суд Києва у вівторок обирає запобіжний захід народному депутату України VIII скликання (2014-2019гг) Тетяні Чорновол за обвинуваченням в умисному вбивстві, висунутому на її адресу Державним бюро розслідувань (ДБР), біля будівлі суду відбувається мітинг проти кримінального переслідування активістів Революції гідності.

"Вони хочуть нас залякати... В умовах, коли країна занурилася в політичну, економічну, соціальну кризу, кризу безпеки... ми намагаємося об'єднати країну... Що роблять прихильники Януковича, які зараз знову потрапили до влади? (...) Ми точно боротимемося... і вони нас точно не залякають", - сказав, виступаючи під час акції біля будівлі суду в підтримку Чорновол п'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко.

Він додав: "Ми не дамо владі скористатися коронавірусом, щоб потайки спробувати притиснути опозицію".

Порошенко висловив жаль з приводу того, що у Верховній Раді вдалося зібрати лише 51 підпис депутатів на підтримку Чорновол. "Це тест для парламенту", - висловив думку він.

Водночас суд дозволив відеотрансляцію засідання, деякі народні депутати України ведуть стрім із зали засідання на своїх сторінках у Facebook, також засідання транслюють на YouTube-каналі "Судової влади України".

У прокуратурі Київської області агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили, що обвинувачення проситиме суд про обрання для Чорновол запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Раніше у вівторок слідчі ДБР допитали Чорновол, вона відмовилася надавати свідчення, посилаючись на своє конституційне право.

Перед допитом у ДБР Чорновол заявила, що не даватиме свідчень, щоб вони не стали підставою для залучення до кримінальної відповідальності інших учасників Революції гідності.

"14 квітня 2020 року в територіальному управлінні Державного бюро розслідувань, розташованому у місті Києві, відбувся допит Чорновол Т., підозрюваної в умисному протиправному заподіянні смерті іншій людині, вчиненому за попередньою змовою групою осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб (п.п. 5, 12, ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України)", - йдеться в повідомленні ДБР, розміщеному на сайті у вівторок.

Співробітники ДБР провели обшук у будинку Чорновол. Їй повідомили про підозру в керівництві підпалом офісу "Партії регіонів" у лютому 2014 року, унаслідок чого загинула людина.

У свою чергу міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков назвав повідомлення Чорновол підозр у вбивстві неадекватними та ганебними, і у зв'язку з цим запропонував першому заступнику директора ДБР Олександру Бабікову залишити державну службу. Аваков зазначив, що Бабіков був адвокатом екс-президента України (2010-2014 рр.) Віктора Януковича. "Ви наплювали на конфлікт інтересів як керівник ДБР й інспірували справу проти Тетяни Чорновол", - написав Аваков на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

У ДБР, у свою чергу, заявляють, що відомство працює поза політикою. Пізніше Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) заявило про відсутність у Олександра Бабікова конфлікту інтересів під час здійснення повноважень першого заступника директора ДБР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація у Вовчанську контрольована, тривають заходи з посилення оборонних позицій - Генштаб ЗСУ

Вихідні в Україні будуть теплими, на заході країни та на Лівобережжі короткочасні дощі й грози

Уперше за два роки війни ЗСУ вистачає артилерійських снарядів - Зеленський

Зеленський: Партнери не підштовхують нас до переговорів з РФ

Зеленський заявив, що використання Україною західної зброї на території РФ стало б захистом, а не наступом

Уламки російського дрона пошкодили один з енергооб'єктів на Вінниччині - Міненерго

РФ атакує Харківщину, користуючись забороною Україні використовувати західну зброю для ударів по російській території - ISW

Зеленський про тривалість війни: На сьогодні ґрунт має бути для того, щоб Путін так само шукав вихід із ситуації

Окупанти за добу обстріляли Середину-Буду, Дружбу, 34 прикордонні села і селища в Сумській і Чернігівській областях, є поранений

Партнери бояться програшу Росії у війні - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА