16:45 26.07.2020

Майже половина британців вважають, що Росія втручалася у референдум щодо Brexit

2 хв читати
Майже половина британців вважають, що Росія втручалася у референдум щодо Brexit

49% британських виборців вважають, що Росія намагалася вплинути на перебіг референдуму 2016 року щодо виходу Великої Британії з ЄС, повідомляє в неділю видання The Guardian із посиланням на дані соцопитування, проведеного компанією Opinium.

Водночас 23% респондентів дотримуються протилежної думки з цього питання.

Що стосується останніх загальних виборів у Великій Британії 2019 року, то 47% опитаних також думають про втручання Росії, а 24% вірогідність цього заперечують.

Крім референдуму 2016 року і виборів 2019 року, автори опитування запитували думку респондентів щодо загальних виборів 2015 і 2017 років, а також референдуму 2014 року про незалежність Шотландії. The Guardian зазначають, що в кожному з цих випадків кількість респондентів, хто схильний думати про російське втручання, перевищує кількість тих, які дотримуються протилежної думки.

Так, щодо референдуму 2014 року 40% опитаних заявили, що Росія втручалася в його процес, а 28% так не вважають. Показники для виборів 2015 року - 42% проти 28%, для виборів 2017 року - 46% проти 25%.

Комітет із розвідки парламенту Великої Британії минулого тижня оприлюднив доповідь про роль російського впливу на країну, публікацію якої Лондон відкладав понад півроку. При цьому автори вважають, що знайшли повідомлення про спроби російського впливу на референдум про незалежність Шотландії у 2014 році, які викликають у них довіру.

Однак, згідно з документом, визначити, наскільки ефективними виявилися спроби російської сторони вплинути на виборців під час референдуму щодо виходу Великої Британії з ЄС у 2016 році, буде практично неможливо.

У доповіді також стверджується, що Велика Британія є однією з основних мішеней для розвідки Росії та дезінформації. Автори доповіді закликали британське керівництво наділити великою кількістю інструментів спецслужби, щоб гідно протистояти загрозі, яку вони бачать у діяльності Росії.

Влада РФ неодноразово виступала із заявами про те, що Москва не втручається у внутрішні справи Великої Британії, зокрема, в процеси, пов'язані з виборами та референдумами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глави МЗС України та Чехії обговорили прогрес ініціативи щодо закупівлі артснарядів і посилення військової допомоги

Боррель від імені ЄС у зв'язку з кібератаками спонсорованого РФ угруповання АРТ28: не потерпимо і використаємо весь спектр реагування

СБУ повідомила про підозру двом окупантам, які використовували українців для створення міграційної кризи в ЄС

ТЧХУ: Інформація в соцмережах про збір персональних даних для отримання грошової допомоги та наборів до Великодня - фейк

Кабмін пропонує створити підгрупу з питання конфіскації російських суверенних активів за кордоном - Шмигаль

У Харкові внаслідок ворожих авіаударів загинула жінка, двоє чоловіків постраждали - Синєгубов

Тимчасово непридатні до військової служби проходитимуть повторні огляди - заступниця міністра охорони здоров'я

Ворожим авіаударом зруйновано кілька будинків у Харкові, під завалами люди - мер

Ворожа пропаганда намагається відвернути увагу світової спільноти від злочинів, скоєних ЗС РФ - Офіс генпрокурора

Окупанти завдали удару по Харкову, загорівся приватний будинок - Синєгубов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА