19:03 02.02.2021

ЄС рішуче засудив військовий переворот у М'янмі

2 хв читати
ЄС рішуче засудив військовий переворот у М'янмі

Європейський союз рішуче засудив військовий переворот у М'янмі як неприйнятну спробу насильно перекреслити волю народу цієї країни.

"На загальних виборах 8 листопада 2020 року своєю високою явкою народ М'янми висловив тверду віру в демократичний процес. Ці вибори стали важливою віхою в переході до демократії в країні", - заявив у вівторок від імені ЄС його високий представник з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

"Будь-які твердження про порушення під час голосування мають бути врегульовані в рамках належних юридичних і адміністративних каналів, - наголосив він. - Насильницьке знехтування вибором народу М'янми незаконне, суперечить принципам демократії та відкидає країну назад".

Глава дипломатії ЄС нагадує, що ЄС був прибічником переходу М'янми до громадянської та демократичної системи, її мирного процесу й національного примирення, а також її всеосяжного соціально-економічного розвитку.

Він закликає військових негайно й без жодних умов звільнити президента, державного радника й усіх заарештованих, проявляти максимальну стриманість, відновити зв'язок і поважати права людини, свободу висловлювання думок, основні свободи та верховенство закону.

ЄС також закликає їх негайно скасувати надзвичайний стан, відновити цивільне правління, відкрити роботу новообраного парламенту та розпочати процес призначення президента, віце-президентів і нового уряду.

"Ми готові підтримати діалог з усіма ключовими зацікавленими сторонами, які хочуть сумлінно врегулювати ситуацію і повернутися до конституційного ладу", - йдеться в заяві.

ЄС очікує, що безпека громадян і М'янми, і штатів, які утворюють її, будуть гарантовані, та розгляне всі наявні в нього варіанти, щоб гарантувати торжество демократії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

На фронті за добу відбулося 95 бойових зіткнень

Війська РФ за добу завдали п’яти ракетних і 69 авіаударів, вночі знищено 23 із 24 ударних дронів, які атакували Україну

У Фінляндії перешкоди GPS посилилися, коли почалися атаки українських БПЛА на енергетичну інфраструктуру РФ

5 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Держустанови та політичні партії Польщі зазнали нападу російських хакерів - ЗМІ

Переговори між Ізраїлем і ХАМАС у Каїрі займуть ще кілька днів - ЗМІ

Amnesty International засудила Росію за використання касетних боєприпасів проти мирного населення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА