15:10 25.03.2021

ЄСПЛ зобов'язав виплатити компенсацію понад 19 тис. євро екс-нардепові від КПУ Александровській - адвокат

3 хв читати
ЄСПЛ зобов'язав виплатити компенсацію понад 19 тис. євро екс-нардепові від КПУ Александровській - адвокат

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розглянув заяву, подану адвокатом Олександром Шадріним в інтересах екс-нардепа від Компартії України Алли Александровської, обвинувачуваної в сепаратизмі, і в четвер, 25 березня, ухвалив рішення.

"Європейський суд з прав людини визнав незаконним і необґрунтованим затримання Алли Олександрівни... (порушення пункту 1 (с) статті 5). Він також визнав арешт упродовж чотирьох місяців надмірно тривалим (порушення пункту 3 статті 5 Конвенції), а тримання в металевій клітці – поводженням, що принижує гідність (порушення статті 3 Конвенції)", - повідомив Шадрін кореспондентові агентства "Інтерфакс-Україна".

Він додав, що суд ухвалив стягнути понад 19 тис. євро компенсації.

"ЄСПЛ ухвалив стягнути 19 163 євро компенсації, зокрема 3 000 євро витрат на правову допомогу адвокатів і 563 євро інших витрат", - сказав Шадрін.

У рішенні, оприлюдненому на сайті ЄСПЛ, зазначено, що держава-відповідач (Україна) має виплатити компенсацію впродовж трьох місяців.

Він висловив вдячність юристам Української Гельсінської спілки з прав людини за допомогу під час комунікації.

Шадрін зазначив, що задоволений ухваленим ЄСПЛ рішенням і не виключив, що подасть заяви й у зв'язку з іншими порушеннями, зокрема щодо тривалості розгляду (обвинувальний акт стосовно Александровської було направлено до Харківського райсуду в грудні 2016 року). Чергове засідання у справі призначено на понеділок, 29 березня. Планується вивчення письмових матеріалів.

Як повідомлялося, 28 червня 2016 року адвокат Александровської Шадрін повідомив, що у його підзахисної відбувся обшук і її було затримано. Їй інкримінують ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України.

29 червня в СБУ підтвердили, що правоохоронці затримали Александровську, вирішується питання про її арешт, а її сину Олександру, який переховується в РФ, повідомлено про підозру й оголошено в розшук.

"Співробітники СБУ отримали інформацію, що представники забороненої в країні комуністичної партії, зокрема колишній народний депутат від КПУ Алла Александровська та її син Олександр, який переховується в Росії, намагаються підкупити керівництво і депутатів місцевих рад регіону для ухвалення на сесіях звернень до парламенту і президента щодо змін до Конституції з питань федералізації. За підписи під документом комуністи пропонували $9 тис. Водночас, за оперативними даними, ФСБ виділила на підкуп депутатів у кілька разів більшу суму, але комуністи привласнили значну частину грошей", - йдеться в повідомленні прес-центру СБУ.

30 червня 2016 року Київський райсуд Харкова заарештував Александровську на 60 днів без можливості внесення застави. Згодом цей запобіжний захід неодноразово подовжували.

8 жовтня 2016 року Шадрін подав до ЄСПЛ заяву в інтересах своєї підзахисної.

13 жовтня 2016 року Апеляційний суд Харківської області частково задовольнив скаргу Александровської та її захисників і змінив запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

"Колегія суддів вважає, що продовження терміну тримання під вартою Александровської А.О. з урахуванням незадовільного стану здоров'я і наявності хвороби, яка прогресує і ставить під загрозу життя, не може бути виправданим із міркувань безпеки", - йдеться в мотивувальній частині рішення суду.

У грудні 2016 року обвинувальний акт стосовно Александровської було направлено до Харківського райсуду для розгляду по суті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ за минулий день здійснили 31 обстріл 11 громад Сумської області, поранено трьох людей, із них двоє - діти

Хамас прийняв пропозицію про припинення вогню, але Ізраїль заявив, що вона неприйнятна

Нідерланди планують постачання F-16 Україні з осені

Макрон вітає "зобов'язання" Китаю "утримуватися від продажу будь-якої зброї" Москві

Пентагон засудив "безвідповідальну риторику" Росії

ХАМАС заявив про згоду на запропоновану Єгиптом і Катаром угоду про припинення вогню в Секторі Гази

Саміт миру покаже, хто дійсно виступає за рівноправність у світі

Зеленський заслухав доповідь Сирського за підсумками його поїздки на передову

Генштаб ЗС України: Російські війська за добу завдали двох ракетних і 69 авіаційних ударів, здійснили 52 обстріли з РСЗВ

Генштаб ЗС України: Українська авіація за добу завдала 11 ударів по локаціях військ РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА