12:35 08.06.2021

Венеціанська комісія не підтримує ухвалені ВР зміни до законопроекту про недостовірне декларування та закон про судоустрій і статус суддів

2 хв читати
Венеціанська комісія не підтримує ухвалені ВР зміни до законопроекту про недостовірне декларування та закон про судоустрій і статус суддів

Венеціанська комісія не підтримує ухвалені Верховною Радою зміни до законопроекту про недостовірне декларування, повідомив голова Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія) Джанні Букіккіо.

"Законопроект №4651 було ухвалено кілька днів тому. Проте версія з поправками змінила позбавлення волі на обмеження волі, майно родичів державних службовців було виключено з обов'язкового до декларування і з відповідальності держслужбовців. Це негативні поправки, які Венеціанська комісія не підтримує", - сказав Букіккіо на конференції Democracy in action: Zero corruption conference у вівторок.

Він наголосив, що у зв'язку з цим цінує намір президента України ветувати цей закон.

Букіккіо зазначив, що Венеціанська комісія нагадала про те, що відновлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів є нагальним.

"Думка (Венеціанської комісії - ІФ) підтримала пропозицію створити змішаний національно-міжнародний орган, конкурсну комісію для відбору нових членів Вищої кваліфікаційної комісії. Метод створення цієї конкурсної комісії має бути близьким до успішної моделі антикорупційного суду", - пояснив він.

За його словами, Вища кваліфікаційна комісія не має бути об'єднана з Вищою радою правосуддя, доки останню не буде реформовано і не відбудеться відбір.

"На жаль, закон №3711 ("Про судоустрій і статус суддів" - ІФ), ухвалений у другому читанні 28 квітня, не відповідає рекомендаціям Венеціанської комісії, і ми не підтримуємо його", - наголосив Букіккіо.

Він заявив, що Вища рада правосуддя має пройти перевірку перед тим, як їй довірять призначення Вищої кваліфікаційної комісії.

"Це обов'язково, або судова реформа буде приречена", - сказав Букіккіо.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський повідомив, що має намір ветувати ухвалений Верховною Радою 3 червня закон про відновлення покарання у вигляді позбавлення волі за недостовірне декларування (законопроект №4651), повідомляє Офіс президента.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА