11:23 14.07.2021

ЄСПЛ закликає Росію дозволити реєструвати одностатеві шлюби

2 хв читати
ЄСПЛ закликає Росію дозволити реєструвати одностатеві шлюби

Європейський суд з прав людини визнав, що Росія, відмовляючи в реєстрації одностатевих шлюбів, порушує право на приватне життя, передбачене Конвенцією про захист прав людини та основних свобод.

"Одностатеві пари так само здатні, як і різностатеві, вступати в серйозні стосунки, при цьому необхідне офіційне визнання і захист їхніх стосунків. На державах лежить обов'язок враховувати це й забезпечувати баланс між їхніми потребами та потребами суспільства загалом", - ідеться в повідомленні ЄСПЛ.

До суду звернулися три одностатеві пари, яким у РФ понад 10 років відмовляють у реєстрації шлюбу. Одна з пар - москвички Ірина Федотова та Ірина Шипітько у 2009 році звернулися з позовом до Тверського суду Москви, в якому просили визнати незаконною відмову РАЦС зареєструвати їхній шлюб. Суд відхилив вимоги позивачів, мотивувавши своє рішення тим, що в РФ шлюбом вважається союз чоловіка та жінки. Вищі інстанції затвердили рішення районного суду.

Пара звернулася до Європейського суду, який об'єднав їхню скаргу з аналогічними справами жителів Липецької області "Д.Чунусов і Ю.Євтушенко проти Росії" та "І.Шайхразнова і Ю.Яковлєва проти Росії". ЄСПЛ визнав, що РФ порушила щодо заявників статтю 8 Конвенції (право на повагу до приватного та сімейного життя). Водночас, зазначається в рішенні, суд не може накладати на країну прямої вимоги у визнанні одностатевих шлюбів, проте вважає, що держава має знайти компроміс.

"Стаття 8 прямо не накладає на державу зобов'язання офіційно визнавати одностатеві союзи. Однак це передбачає необхідність встановлення справедливого балансу між конкуруючими інтересами одностатевих пар і суспільства загалом. (...) Щодо аргументу про те, що більшість росіян не схвалюють одностатеві союзи, то доступ меншини до прав не може залежати від згоди більшості", - йдеться в рішення ЄСПЛ.

Також суд підтвердив, що надання меншинам доступу до офіційного визнання статусу їхніх пар у формі, відмінній від шлюбу, не суперечитиме "традиційному розумінню шлюбу", що переважає в Росії, або поглядам більшості, на які посилався уряд РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Для Національного пантеону українських героїв знайшли нове знакове місце в центрі Києва - голова УІНП

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстріляли прикордонні міста Білопілля, Дружба та 31 село в Чернігівській і Сумській областях, поранено місцевого жителя

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА