09:45 03.09.2021

Денісова обговорила з головою Моніторингової місії ООН з прав людини гуманізацію законодавства про довічно ув'язнених

2 хв читати
Денісова обговорила з головою Моніторингової місії ООН з прав людини гуманізацію законодавства про довічно ув'язнених

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова зустрілася з головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільдою Богнер, повідомляє прес-служба Офісу омбудсмена.

"Сторони обговорили гуманізацію національного законодавства стосовно осіб, які відбувають довічне покарання, адже на сьогодні Україна тримає лідерство серед країн Європи за кількістю довічників – 1536 осіб", - зазначено в повідомленні у Telegram-каналі.

Денісова, зокрема, навела приклад громадянина С., який очікує перегляду вироку Апеляційного суду АР Крим від 26 листопада 2004 року за нововиявленими обставинами.

"Його кримінальна справа знаходиться у тимчасово окупованому Криму та, через відсутність норми у міжнародних договорах про передачу справ, РФ відмовляється надати їх Україні", - розповіла Денісова.

Вона уточнила, що на сьогодні законодавство України не передбачає дієвого механізму з можливості звільнення довічних від подальшого відбування покарання і позбавляє так званого права на надію - перегляду рішення суду через певний період часу.

Омбудсмен упевнена, що це питання може вирішити ухвалення Верховною Радою законопроектів №4048 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини" та №4049 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини" у другому читанні та в цілому.

"Тоді українське законодавство відповідатиме практикам ЄСПЛ з дострокового звільнення осіб, які засуджені до довічного ув’язнення. Сподіваюся, що законопроекти будуть внесені до порядку денного найближчої сесії українського парламенту", - наголосила Денісова.

Сторони також обговорили важливість ухвалення Верховною Радою закону "Про корінні народи України" і відзначили, що документ потребує уточнення, зокрема в частині внесення до списку корінних народів гагаузів, які проживають в Україні та Молдові і які не мають власної держави.

Денісова подякувала Богнер за спільну роботу у сфері захисту прав і свобод людини та громадянина.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Словаччини Зузана Чапутова прибула до Києва з прощальним візитом

ВАКС обрав запобіжний захід нардепу Клочку у вигляді 12 млн грн застави - САП

Коментаторами фіналу "Євробачення-2024" в Україні стануть ведучий Мірошниченко та стендап-комік Байдак

Реєстрацію на конкретний час у "єЧергу" для автобусів запущено на чотирьох українсько-румунських пунктах пропуску

Ворог намагався прорвати українську лінію оборони в Харківській області під прикриттям бронетехніки - Міноборони

У сховищі музею Івана Гончара встановлено сучасну систему контролю клімату для збереження цінних експонатів - Кличко

РФ не змогла використати паради 9 травня для демонстрації військової могутності через значні втрати в Україні - британська розвідка

Ухвалено рішення про створення рекрутингового центру з укомплектування військових частин і підрозділів Сухопутних військ

У суботу в Україні місцями короткочасні дощі, температура вдень 14-19° тепла, на півдні та південному сході до 22°

СБУ затримала блогерів, які знімали провокаційні стрими про ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА