17:06 14.09.2021

Берлін запевнив Київ, що "Північний потік-2" не буде запущений у комерційну експлуатацію без сертифікації - Зеркаль

2 хв читати
Берлін запевнив Київ, що "Північний потік-2" не буде запущений у комерційну експлуатацію без сертифікації - Зеркаль

Держсекретар Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини Андреас Файхт (Andreas Feicht) запевнив, що "Північний потік-2" не буде запущений у комерційну експлуатацію до завершення сертифікації, повідомила радник міністра енергетики України Лана Зеркаль.

"Він (Файхт - ІФ) запевнив, що "Північний потік-2" не буде запущений у комерційну експлуатацію до завершення сертифікації", - написала вона на своїй сторінці у Facebook за підсумками візиту держсекретаря в Києві.

Зеркаль нагадала, що німецький регулятор BNetzA, починаючи з 8 вересня, має чотири місяці для розгляду заявки Nord Stream-2 AG на сертифікацію компанії як незалежного оператора "Північного потоку-2". Далі BNetzA передасть звіт Європейській Комісії, яка має два місяці для власного висновку і ще додатково два місяці, якщо це знадобиться. Початок роботи "Північного потоку-2" без дозволів призведе до застосування до нього санкцій.

"Щоправда, є ще одне "технічне" питання. До моменту фізичного запуску газу по трубі ця труба повинна отримати сертифікат безпеки незалежного міжнародного сертифікатора. Nord Stream 2 AG відмовляється коментувати, яка сертифікаційна компанія обслуговуватиме "ПП2" і чи залучена ця компанія до процесу попередньої перевірки. Тривалість етапу - від одного місяця до одного року", - додала Зеркаль.

Раніше голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко повідомив, що Україна під час візиту Файхта хотіла би почути, як Німеччина має намір реалізовувати плани влаштувати в Берліні або Брюсселі переговори з європейськими компаніями і, можливо, "Газпромом" про гарантії транзиту через Україну після 2024 року.

Як повідомлялося, адміністрація президента США Джо Байдена впровадила санкції проти кількох компаній, які підтримували "Північний потік-2", але не проти самої компанії-оператора цього проекту. В керівництві США вважають, що впровадження санкцій проти Nord Stream-2 AG погіршить відносини Штатів із їхнім ключовим союзником - Німеччиною, але не зупинить проект.

Улітку 2021 року США і ФРН узгодили спільну позицію щодо теми "Північного потоку-2". Зокрема, Берлін зобов'язується вживати заходів у разі, якщо РФ використовуватиме постачання енергоносіїв для чинення тиску на інші країни. В "Газпромі" назвали спільну заяву Джо Байдена й Ангели Меркель стосовно "Північного потоку-2" декларативною, яка за своєю правовою природою не є юридично зобов'язальним документом.

На початку вересня "Газпром" повідомив, що морську частину другої нитки газопроводу "Північний потік-2" технічно завершено. Проте зберігається низка бюрократичних бар'єрів, які компанія має подолати, перш ніж газопровід буде запущено.

"Північний потік-2" потужністю 55 млрд куб. м газу на рік проходить від компресорної станції "Слов'янська" в Кінгісеппському районі Ленінградської області до балтійського узбережжя Німеччини. Минулого тижня "Газпром" повідомив про завершення його добудови й намір запустити в дію до кінця поточного року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Карандєєв виступає за створення заповідника на території урочища Китаїв у Голосіївському районі Києва

Бійці 79 ОДШБр під час ворожого штурму в районі Новомихайлівки знищили 8 російських мотоциклів й 1 БМП

Понад 3 тис. осіб уже отримали консультацію в Центрах рекрутингу української армії, понад 1 тис. - у процесі оформлення - Міноборони

Обвинувачення обох сторін про застосування хімічної зброї в Україні недостатньо обґрунтовані - ОЗХЗ

Унаслідок авіаудару в Комишувасі поранена людина, пошкоджені будівлі, виникла пожежа - Запорізька ОВА

Відсутність чиновника на роботі у зв'язку з військовою агресією РФ не є поважною причиною для прогулів - Верховний Суд

СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ, які готували вбивство президента України, затримано двох полковників Управління держохорони

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення мера Очакова

Кабмін продовжив на місяць відстрочку від призову, яка надана рішеннями Мінекономіки

Опитування: 83% українців вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), 82% не довіряють цій церкві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА