15:18 01.11.2021

Депутат Європарламенту Кубілюс: У форматах врегулювання конфлікту на Донбасі мають бути присутні ЄС та США

2 хв читати
Депутат Європарламенту Кубілюс: У форматах врегулювання конфлікту на Донбасі мають бути присутні ЄС та США

 "Нормандський формат" (Україна, Німеччина, Франція, РФ) не дає реального результату у врегулюванні конфлікту на Донбасі, тому необхідно, щоб у форматах врегулювання були присутні ЄС та США, наголосив депутат Європейського парламенту, голова делегації Європарламенту в Парламентській асамблеї ЄВРОНЕСТ, член делегації Європарламенту у Комітеті парламентської асоціації ЄС-Україна та колишній прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс.

"Я не так сильно залучений до цих переговорів. Але я завжди говорив, що насамперед важливо, щоб ЄС був присутній у цих форматах, а також США. Добре, що Німеччина та Франція виявили ініціативу щодо створення "нормандського формату", але ми бачимо, що це не приносить реального результату. Отже, якщо говорити про те, як змінити цей формат, я сказав би, що давайте пошукаємо можливість присутності ЄС та США", - сказав Кубілюс в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він наголосив, що не вірить у те, що за допомогою наявних форматів можна досягти реального прогресу у врегулюванні російсько-українського конфлікту. "На жаль, я не бачу, що з тими форматами, які створені наразі, можна досягти реального прогресу. Можливо, для підтримки якогось холодного миру це може допомогти, але для вирішення всього питання я не бачу, щоб це могло статися, тому що це залежить виключно від Кремля. Які інструменти у нас є на Заході, щоб переконати Кремль змінити свою поведінку, я поки що не дуже ясно бачу", - пояснив депутат.

Кубілюс наголосив, що ставлення Кремля до війни на Донбасі може змінити демократія в РФ. "Дехто каже, що демократія в Росії далеко і, можливо, це надто романтично покладатися на це. Але на власному досвіді я бачу, що іноді демократичні процеси в цій частині Європи починають відбуватися дуже несподіваним чином. І Україна справді гарний приклад того, як у нашому регіоні можна встановити демократію. Після Майдану Україна - хороший приклад зрілості демократії", - сказав він.

"Тепер ми бачимо, що білоруський народ починає наслідувати приклад України з революцією минулого року. Лукашенко, як і раніше, зберігає владу, але я думаю, що це триватиме недовго. І тоді питання в тому, як ця демократична хвиля розвитку піде до Росії", - додав депутат Європарламенту.

За його словами, демократія в РФ також може бути рішенням та відповіддю на війну на Донбасі. "Це те, що нам потрібно мати на увазі, і саме тому Україна може бути справді проактивнішою у позитивному ключі, відіграючи якусь геополітичну роль, піклуючись про поширення демократії навколо України, по сусідству", - вважає Кубілюс.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До чотирьох осіб зросла кількість загиблих унаслідок учорашнього удару по Харкову - ОВА

Від нічних атак дронів РФ постраждали енергооб'єкти в Полтавській і Харківській областях - Міненерго

Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

На Київщині за підтримки американського благодійника Хансена заплановано реалізувати низку проєктів із відновлення та підтримки ВПО

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА