11:16 10.12.2021

Меджліс кримськотатарського народу закликав посилити тиск на РФ через порушення прав людини в Криму та на Донбасі

2 хв читати
Меджліс кримськотатарського народу закликав посилити тиск на РФ через порушення прав людини в Криму та на Донбасі

Президія Меджлісу кримськотатарського народу в День прав людини звернулася до всіх міжнародних організацій, урядів і парламентів держав із закликом вжити жорстких заходів економічного, політичного та дипломатичного тиску на РФ з метою негайного звільнення окупованих нею територій України – Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей.

Про це йдеться у заяві президії Меджлісу у зв'язку з 73-ю річницею Загальної декларації прав людини, текст якої на своїй сторінці у Facebook у п'ятницю оприлюднив голова Меджлісу Рефат Чубаров.

"Президія Меджлісу кримськотатарського народу закликає президента України, Верховну Раду України, лідерів політичних партій, громадських та релігійних організацій, усіх громадян України до об'єднання з метою звільнення захоплених РФ територій України, що є єдиним шляхом для забезпечення прав людини по всій території України відповідно до принципів Загальної декларації прав людини", - наголошується в документі.

У заяві зазначено, що під час масових арештів та затримань кримських татар у вересні – грудні поточного року було захоплено понад 100 осіб, включно з багатодітними матерями, неповнолітніми, а також адвокатами.

Кількість переслідуваних у політично мотивованих справах в окупованому Криму нині становить 234 особи, з яких 121 особа незаконно позбавлена волі.

У свою чергу на сторінці прокуратури Автономної Республіки Крим та м. Севастополя у Facebook зазначено, що за останні кілька місяців зафіксовано вже восьмий випадок безпідставних масових затримань кримських татар, під час яких затримували від 19 до 41 людини одночасно. До того ж постійний тиск чинять і на адвокатів, які представляють інтереси незаконно затриманих осіб.

"Російська Федерація продовжує нехтувати правами людини, переслідуючи осіб, які висловлюють проукраїнську позицію, сповідують іншу релігію, не підтримують окупацію. У 2021 році на півострові більш ніж удвічі збільшилася кількість незаконних затримань громадян за надуманими мотивами, з 68 у 2020 році до 147 затримань цьогоріч. Численні незаконні порушення недоторканності житла під час проведення обшуків у громадян України в Криму. Наприклад, цього року окупаційні правоохоронці безпідставно увірвалися до 46 домівок", - зазначив керівник кримської прокуратури Ігор Поночовний.

За його словами, усе це є проявом політики держави-окупанта, спрямованої на переслідування та залякування громадян України у Криму. "Її кінцева мета - зміна демографічного складу населення півострова, тобто витіснення з півострова незгодних з окупаційним режимом та заселення на їхнє місце громадян РФ", - наголосив Поночовний.

У прокуратурі запевнили, що кожен факт порушення прав людини на окупованому півострові вони фіксують у відповідних кримінальних провадженнях для реалізації принципу невідворотності покарання винних осіб з використанням і національних, і міжнародних механізмів.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА