06:27 18.03.2022

Провідні міжнародні фінорганізації заявили про координацію програм допомоги Україні та її сусідам

3 хв читати
Провідні міжнародні фінорганізації заявили про координацію програм допомоги Україні та її сусідам

Президент Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Оділь Рено-Бассо, президент Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Вернер Хоєр, керуючий Банку розвитку Ради Європи (СЕБ), директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва та президент Групи Світового банку (ГСБ) Девід Малпасс зустрілися для вироблення колективної відповіді на кризу, спричинену вторгненням Росії в Україну.

"Ми визнаємо важливість спільної роботи для координації наших відповідних заходів у відповідь для підтримки України та сусідів на фінансовому та політичному фронтах та максимального впливу на місцях. Ми віддані зміцненню міжнародної співпраці та солідарності перед цією величезною проблемою", – йдеться у їхній спільній заяві на сайті МВФ у ніч на п'ятницю.

Лідери провідних світових МВФ наголосили, що атаки на цивільне населення та цивільну інфраструктуру завдають величезних страждань, призводять до масового переміщення населення, загрожують міжнародному миру та безпеці та ставлять під загрозу основні соціальні та економічні потреби людей у всьому світі.

"Наслідки будуть великими — від скорочення постачання енергії та продовольства до зростання цін та бідності, а також масштабних зобов'язань щодо відновлення України, і все це перешкоджатиме постпандемічному відновленню у всьому світі", – наголошується в заяві.

Глави МФО зазначили, що вся світова економіка відчує наслідки кризи у вигляді уповільнення зростання, збоїв у торгівлі та більш різкої інфляції, що особливо зашкодить найбіднішим і вразливим верствам населення. Країни, особливо сусідні з Україною, зіштовхнуться з перебоями у торгівлі та ланцюжках постачань, а також із різким збільшенням потоків біженців. "Зниження впевненості та посилення невизначеності інвесторів вплинуть на ціни активів, посилять фінансові умови і можуть навіть призвести до відтоку капіталу з ринків, що розвиваються", - додали автори документа.

Вони нагадали, що вже надали екстрену підтримку Україні та її сусідам. Зокрема, ЄБРР "Пакет заходів із забезпечення", спочатку розрахований на EUR2 млрд, щоб задовольнити нагальні потреби людей, які постраждали від війни, і, коли дозволяють умови, підтримати реконструкцію України.

ЄІБ також підготував екстрений пакет солідарності для України у розмірі EUR2 млрд, включно з наданням EUR668 млн у вигляді негайної підтримки ліквідності українській владі: половину вже виділено, а половину буде виділено найближчими днями. В рамках цього пакету банк також прискорює виділення додаткових зобов'язань у розмірі EUR1,3 млрд євро, взятих на інфраструктурні проекти. Паралельно з цим банк розробляє багатомільярдний пакет для країн Східного та Південного сусідства ЄС, регіону розширення ЄС та Центральної Азії, щоб пом'якшити наслідки кризи біженців та допомогти впоратися із соціальними та економічними наслідками, спричиненими війною.

CEB, згідно зі своїм спеціальним соціальним мандатом, надає екстрені гранти сусіднім з Україною країнам для покриття невідкладних потреб біженців, включно з транспортуванням та орієнтацією. Він також готовий надати гнучкі кредити зі швидким виділенням для задоволення значних фінансових потреб сусідніх та інших країн, що приймають велику кількість біженців, залишаючись при цьому зосередженими на соціальному секторі.

МВФ 9 березня виділив Україні екстрену допомогу у розмірі $1,4 млрд у рамках Інструменту для задоволення невідкладних потреб у фінансуванні, зокрема для пом'якшення економічних наслідків війни. "Персонал МВФ, як і раніше, тісно співпрацює з офіційними органами для надання підтримки в сфері політики, оскільки вони продовжують розробляти та здійснювати ефективні заходи щодо пом'якшення наслідків кризи", – наголошується в заяві. Сьогодні МВФ також працює з Молдовою, яка запросила розширення своєї чинної програми, яку підтримує Фонд.

Група Світового банку вже мобілізувала для України понад $925 млн, з яких уже було виділено $350 млн. Це фінансування є частиною пакету підтримки у розмірі $3 млрд, запланованого для України протягом найближчих місяців. Світовий банк також заснував мультидонорський трастовий фонд (MDTF), який є одним із найшвидших, цілеспрямованих та надійних механізмів для полегшення спрямування грантових ресурсів від донорів в Україну, із внесками у розмірі $145 млн.

Група Світового банку також працює над варіантами допомоги сусіднім країнам, зокрема для підтримки біженців, і продовжуватиме надавати торговельне фінансування для підтримки приватного сектора.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Прем'єр Хорватії візьме участь у Саміті миру - Зеленський

Голова УІНП: Меморіалізація російсько-української війни буде складною

Кількість загиблих у Черкаській Лозовій зросла до семи - прокуратура

Понад 400 тис. українців оновили свої дані в застосунку "Резерв+" - Міноборони

Голова УІНП: 24 лютого поки що має залишатися неофіційною датою, що підсвічується державою як День люті

У Кропивницькому районі пролунали вибухи, постраждалих і руйнувань немає - ОВА

Голова УІНП про народні меморіали на майдані Незалежності та біля стіни Свято-Михайлівського монастиря: Потрібно запропонувати якісну альтернативу

Голова УІНП сподівається, що київська влада або якийсь меценат усе-таки створять Музей монументальної пропаганди

Голова УІНП вважає за необхідне обмежити запровадження нових пам'ятних дат до закінчення російсько-української війни

Найближчі дні в Україні будуть теплими, в деяких областях пройдуть невеликі дощі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА