07:00 31.08.2022

Ризик радіаційної катастрофи на ЗАЕС не зменшується ні на годину

2 хв читати
Ризик радіаційної катастрофи на ЗАЕС не зменшується ні на годину

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи ситуацію на Запорізькій атомній електростанції, заявив, що ризик радіаційної катастрофи на цьому об'єкті не зменшується ні на годину у зв'язку з присутністю там російських військових.

Як зазначив глава держави, місія МАГАТЕ, що прибула в Україну, має намір відвідати Запорізьку АЕС вже в найближчі дні.

"Це важлива місія, і ми робимо все, щоб вона відбулася безпечно і працювала в повному обсязі. Однак Росія не припиняє провокацій якраз на тих напрямках, через які місія повинна прибути на станцію. Але, сподіваюся, що вона зможе почати свою роботу", – заявив Зеленський у відеозверненні.

За його словами, ситуація на ЗАЕС, в Енергодарі та навколишніх районах залишається надзвичайно загрозливою.

"Окупанти не покидають станцію, продовжують обстріли, не забирають з території АЕС свою зброю і боєприпаси. Вони залякують наших атомників. Ризик радіаційної катастрофи через дії росіян не зменшується ні на годину", - наголосив він.

Зеленський нагадав, що напередодні обговорив ситуацію на ЗАЕС з президентом Франції та гендиректором МАГАТЕ.

"Сподіваюся, що разом з міжнародними організаціями, з усіма нашими партнерами ми зможемо повернути станцію під повний контроль і змусити Росію забрати всіх своїх військових, зброю зі станції. Потрібна негайна і повна демілітаризація ЗАЕС. Тільки Україна може гарантувати, що на Запорізькій станції всі процеси будуть проходити згідно зі стандартами і під контролем. Росії це просто не потрібно", – резюмував президент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА