11:20 07.05.2023

МАГАТЕ підтверджує початок евакуації жителів Енергодара

2 хв читати
МАГАТЕ підтверджує початок евакуації жителів Енергодара

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), які були присутні на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) в Україні, отримали інформацію про початок оголошеної евакуації жителів прилеглого міста Енергодар, де мешкає більша частина персоналу станції, повідомив генеральний директор агентства Рафаель Маріано Гроссі.

"Експерти уважно стежать за ситуацією щодо будь-якого потенційного впливу на ядерну безпеку та фізичну безпеку", - цитують його слова в повідомленні агентства на сайті.

У той час як експлуатаційний персонал залишається на майданчику, Гроссі висловив глибоке занепокоєння з приводу дедалі напруженіших, стресових і складних умов для персоналу та їхніх родин на найбільшій у Європі АЕС, розташованій на лінії фронту в південній частині України, де останнім часом спостерігалося збільшення військової присутності та активності.

Зазначається, що експерти МАГАТЕ на місці продовжують регулярно чути обстріли, зокрема пізно ввечері в п'ятницю, 5 травня.

"Загальна ситуація в районі Запорізької АЕС стає дедалі більш непередбачуваною і потенційно небезпечною. Я вкрай занепокоєний цілком реальними ризиками ядерної безпеки та фізичної безпеки, з якими стикається АЕС", - зазначив Гроссі.

МАГАТЕ додало, що останніми днями його фахівці на майданчику ЗАЕС не змогли відвідати Енергодар, але отримали інформацію, що евакуація в місті - це частина ширшої тимчасової евакуації в регіоні, про яку, як повідомляють, було оголошено в п'ятницю.

Водночас їм було заявлено, що оперативний персонал не евакуюється і робиться все необхідне для забезпечення ядерної безпеки на станції, всі шість реакторів якої перебувають у зупиненому стані.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вночі та вранці обстріляли шість громад Сумської області

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 24 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила сім ракетних і 108 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація і ракетні війська завдали ударів по 18 районах скупчення сил противника

У Середземному морі на бойовому чергуванні три кораблі РФ, один із них ракетоносій "Калібрів"

ЗС України за добу ліквідували 1320 окупантів

Ворог обстріляв 14 населених пунктів Херсонської області, поранено четверо людей

За минулу добу окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Російський наступ уздовж кордону в напрямку Харкова має на меті відволікти і закріпити українські сили від інших районів на сході України

11 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА