12:56 17.10.2023

Генпрокурор про спецтрибунал щодо агресії: Мають бути покарані лідери РФ включно з Путіним

2 хв читати
Генпрокурор про спецтрибунал щодо агресії: Мають бути покарані лідери РФ включно з Путіним

Позиція України в питанні створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо агресії чітка: мова має йти про переслідування і потенційне покарання саме лідерів країни-агресора, включно з президентом Володимиром Путіним, повідомляє Офіс генерального прокурора з посиланням на генпрокурора Андрія Костіна.

У повідомленні відомства в телеграм-каналі у вівторок зазначається, що генпрокурор узяв участь у дискусії Центру європейської політики (EPC) у Брюсселі та розповів про умови створення трибуналу, роботу Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії (ICPA) та збір доказів у кримінальному провадженні щодо злочину геноциду.

За словами Костіна, наразі члени основної групи зі створення спецтрибуналу обговорюють юридичну модель з урахуванням двох основних умов української сторони - притягнення до відповідальності найвищого військово-політичного керівництва та міжнародного виміру трибуналу.

"Головна мета - щоб ті, хто ініціювали цю агресію та продовжують ведення агресивної війни, були покарані. Також трибунал повинен мати міжнародний вимір, оскільки ця агресія — не регіональний конфлікт, а глобальна війна. Немає жодної країни в світі, якої б не торкнулася ця збройна агресія", - наводяться в повідомленні слова генпрокурора.

Згідно з повідомленням, Костін також розповів про роботу Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України, який з липня цього року функціонує в Гаазі та забезпечує збір доказів для майбутнього спецтрибуналу.

"Команда прокурорів з України та країн-членів Спільної слідчої групи, за підтримки прокурорів з інших країн, зокрема США, вже працюють над документуванням злочину агресії. Вони працюють над тим, щоб вибудувати цю справу, щоб вона була готова для майбутнього трибуналу", - наголосив український генпрокурор.

За інформацією Офісу генпрокурора, паралельно з цим група українських прокурорів збирає докази злочину геноциду, допомагають у цьому найкращі міжнародні експерти.

"В Офісі генпрокурора спеціальна група працює над провадженням щодо геноциду. І ми поступово йдемо до зібрання повної доказової бази. В цьому допомагають найкращі спеціалісти світового рівня, тому я думаю, що ми зберемо достатню кількість доказів для того, щоб ця справа завершилась обвинувальним вироком для тих, хто винен у скоєнні цього злочину", - заявив генпрокурор.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА