13:19 19.10.2023

РПЦ створює "православні ПВК" на території РФ для війни в Україні - СБУ

2 хв читати
РПЦ створює "православні ПВК" на території РФ для війни в Україні - СБУ

Служба безпеки України викрила керівництво Російської православної церкви (РПЦ) на створенні власних приватних військових компаній (ПВК) на території РФ, інформують в українській спецслужбі.

"За вказівками московського патріархату їхні ПВК здійснюють вербування і бойову підготовку найманців для війни проти України. Задокументовано, що одна з таких приватних військових компаній під назвою "Андріївський хрест" діє на базі Кронштадтського Морського собору в Санкт-Петербурзі", - повідомляє СБУ в четвер.

За інформацією спецслужби, у стінах релігійної установи її представники вербують парафіян для подальшого включення до складу окупаційних угруповань РФ, задіяних на передовій. "Під час відбору потенційних кандидатів перевагу віддають чоловікам, які вже проходили службу у лавах військових підрозділів країни-агресора і мають бойовий досвід", - наголошується в повідомленні.

Згідно з повідомленням, після зарахування найманців до лав ПВК московської церкви вони проходять курс військово-тактичної та вогневої підготовки під керівництвом інструкторів із російських спецслужб. "Для маскування бойових тренувань їхні організатори проводять підготовку "рекрутів" винятково в стінах собору, а також на спеціальних полігонах рф", - уточнюють у СБУ.

"Встановлено, що фінансування таких ПВК здійснюють представники фінансово-промислових груп країни-агресора, наближених до очільника кремля. Гроші надходять на рахунки РПЦ у вигляді благодійних внесків та пожертв на "будівництво" храмів", - інформують в українській спецслужбі.

У СБУ нагадують, що від початку повномасштабної агресії РФ за матеріалами спецслужби розпочато 68 кримінальних проваджень стосовно представників Української православної церкви (Московського патріархату), з яких 16 - митрополити церкви. Серед викритих злочинів - 20 фактів державної зради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору. Також правоохоронці розслідують 18 проваджень про публічну агітацію до релігійної ненависті, продаж вогнепальної зброї та розповсюдження дитячої порнографії.

У результаті оперативних і слідчих дій 26 фігурантам-представникам УПЦ (МП) повідомили про підозру, а ще 19 зловмисників уже отримали судові вироки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

На початку тижня в південно-східній частині України очікуються короткочасні дощі, грози

Британська армія може отримати на озброєння гіперзвукову ракету до 2030 року

Унаслідок обстрілу в Новій Слободі Сумської області пошкоджено 4 приватні будинки та ЛЕП - ОК "Північ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА