07:12 19.12.2023

Площа повернутих аграріям у 2023 р. земель після обстеження та розмінування перевищила 200 тис. га

2 хв читати
Площа повернутих аграріям у 2023 р. земель після обстеження та розмінування перевищила 200 тис. га

Робота піротехнічних підрозділів державних органів і неурядових операторів від початку цього року дала змогу повернути українським аграріям у користування 205 тис. га земель сільгосппризначення, запланованих до першочергового обстеження та розмінування, повідомила перша віцепрем'єр – міністерка економіки Юлія Свириденко з посиланням на дані обласних військових адміністрацій.

"Навіть зараз, взимку, коли погода, м'яко кажучи, не сприяє роботі в полях, щотижня обстежується від 3 до 5 тис. га сільгоспземель. На сьогодні із 470 тис. га земель, які ми запланували обстежити, у разі необхідності очистити та розмінувати насамперед, уже повернуто аграріям у господарську експлуатацію понад 200 тис. га", - цитуються її слова у пресрелізі Мінекономіки.

Свириденко наголосила, що уряд і міжнародні партнери зі свого боку посилено працюють над посиленням спроможностей операторів і стратегічним плануванням роботи всіх причетних сторін у сфері протимінної діяльності на найближчі 10 років. За її словами, кінцева мета - повернути в безпечне користування до 80% територій країни, які зараз вважаються потенційно забрудненими.

За даними ОВА, станом на 15 грудня від початку року було обстежено 268,6 тис. га земель сільгосппризначення з близько 470 тис. га, запланованих до першочергового обстеження та розмінування. З них близько 205 тис. га повернуто в експлуатацію. За минулий тиждень було обстежено понад 5 тис. га, найбільше - 3,8 тис. га - у Херсонській області.

Як повідомлялося, план заходів із розмінування земель сільгосппризначення розрахований на чотири роки і передбачає повернення в експлуатацію 470 тис. га земель сільгосппризначення. Очікувалося, що у 2023 році може бути повернуто в експлуатацію до 165 тис. га земель, або близько 35% визначених планом. Землі обстежуються в порядку пріоритетності з урахуванням щільності забруднення та економічної доцільності очищення. Остання, своєю чергою, залежить від виду культур, які планується засіяти на очищеній території. Так, першочергово розмінуванню підлягають найменш забруднені землі, зокрема, з багаторічними насадженнями та на яких заплановано посів овочевих і баштанних культур.

Водночас 19 червня Мінекономіки повідомило про повернення аграріям для діяльності понад 100 тис. га, 18 жовтня - близько 170 тис. га після обстеження понад 225 тис. га, а на початок грудня площа повернутих сільгоспземель сягнула майже 190 тис. га за площі обстежених понад 257 тис. га.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА