11:05 10.04.2024

СБУ затримала екснардепа Партії регіонів Лук'янова під час спроби втечі з України

2 хв читати
СБУ затримала екснардепа Партії регіонів Лук'янова під час спроби втечі з України

Кіберфахівці Служби безпеки запобігли втечі з України колишнього народного депутата від забороненої Партії регіонів, який сприяв збройній агресії РФ.

"Зловмисника затримано поблизу прикордонного пункту пропуску на Одещині. Звідти 60-річний фігурант намагався виїхати до сусідньої країни як особа непризовного віку", - йдеться в повідомленні СБУ в середу.

При цьому в спецслужбі не називають імені затриманого екснардепа.

Як стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна", йдеться про Владислава Лук'янова, 1964 р. н., який був депутатом Верховної Ради V і VI скликань (2006-2012 рр.). У 2004 році він був заступником керівника виборчого штабу кандидата в президенти Віктора Януковича.

За даними слідства, 2020 року екснардеп став депутатом міської ради Бахмута Донецької області від забороненої партії "Опозиційна платформа - За життя", а після захоплення частини регіону фігурант пішов на співпрацю з ворогом і перереєстрував власну компанію інтернет-провайдера за російським законодавством. Крім того, як наголошують в українській спецслужбі, він надав ФСБ повний доступ до наявного обладнання, що дало змогу російській спецслужбі контролювати інтернет-активність місцевого населення.

"Сам депутат переїхав на підконтрольну Україні територію та управляв компанією у віддаленому режимі", - уточнюють в СБУ.

У повідомленні наголошується, що зловмисник розпорядився регулярно сплачувати кошти до бюджету РФ у вигляді податків і зборів. "Тим самим він фінансував військово-промисловий комплекс рф та її окупаційні угруповання, які воюють проти України", - інформують в СБУ.

Крім того, екснардеп публічно виправдовував збройну агресію РФ, про що неодноразово розповідав у чатах прокремлівських телеграм-каналів. Згодом він вирішив втекти за кордон.

Наразі депутату повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників). Також вирішується питання щодо додаткової кваліфікації незаконної діяльності фігуранта.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА