16:57 20.07.2015

Голова Варшавської фондової біржі Павел Тамборський: Ми ніколи не випускали Україну зі свого поля зору, ми вважаємо, що ваша держава має величезний потенціал!

5 хв читати
Голова Варшавської фондової біржі Павел Тамборський: Ми ніколи не випускали Україну зі свого поля зору, ми вважаємо, що ваша держава має величезний потенціал!

Бліц-інтерв'ю голови ради директорів Варшавської фондової біржі Павела Тамборського (Pawel Tamborski) агентству "Інтерфакс-Україна"

Запитання: За останні рік-півтора ситуація в Україні значно змінилася і зараз говорити про можливість виходу нових українських емітентів на Варшавську фондову біржу (ВФБ), на жаль, не доводиться. Цікавить нинішня позиція біржі : чи змінилися її інтереси щодо України, якщо так, то як? Які поточні пріоритети та очікування на найближчі роки?

Відповідь: Так, найближчим часом навряд чи варто очікувати якихось дебютів на ВФБ з України. Ринку зараз необхідно більш чітке розуміння того, що відбувається у вашій країні, як розвиватимуться події.

Тим не менш, ми не втрачаємо оптимізму щодо того, що українські компанії в майбутньому знову зможуть залучати капітал на ВФБ.

З часом ринкова ситуація покращиться, інвестори матимуть впевненість, я не бачу жодних перешкод для нових розміщень з боку українських компаній. Водночас ми хотіли б бути для них найбільш прийнятною біржею, зокрема, за можливості, альтернативою Лондонській фондовій біржі. Наразі в нас успішно провели IPO 12 українських компаній, що підтверджує той факт, що ВФБ була і залишається вигідним місцем для розміщення акцій.

Запитання: Тоді перейдемо до нагальних завдань. Однією з цілей українського уряду на найближчий час є приватизація кількох підприємств у держвласності. Раніше неодноразово висловлювалися припущення про можливий продаж цих активів через ВФБ. Цікавить, чи обговорювали таку можливість з українською владою? Можливо, вже є якась домовленість про спільну передприватизаційну підготовку об'єктів.

Відповідь: Процес вже триває, і я, як ви знаєте, наразі перебуваю в Наглядовій раді реформ державних підприємств, в її підрозділі, що безпосередньо відповідає за приватизацію.

У рамках цієї діяльності я готовий поділитися з українською владою досвідом Польщі, що, на відміну від інших країн регіону Центральної і Східної Європи, має більш ніж 25-річний досвід прозорої приватизації держпідприємств. Найбільші польські підприємства були приватизовані через Варшавську фондову біржу. На підтримку цього процесу було впроваджено соціально орієнтовану програму: звичайні громадяни могли бути акціонерами держкомпаній, акції яких були внесені до лістингу біржі. Серед населення було проведено безліч освітніх програм про те, що таке інвестиції, були імплементовані заохочувальні програми для того, щоб залучити в інвестиційний процес якомога більше громадян. У результаті понад мільйон громадян взяли участь у програмі приватизації держактивів.

Крім того, вважаю важливим працювати над зміцненням внутрішнього ринку капіталу, що сприяв би ефективному перерозподілу капіталу в Україні.

Запитання: Ви не вважаєте, що організувати в Україні такий приватизаційний процес, що свого часу був у Польщі, я маю на увазі соціально орієнтований, вже трохи запізно?

Відповідь: Ніколи не пізно провести справедливу і прозору приватизацію!

Запитання: Але навряд чи можливо на тлі важливіших поточних завдань для уряду - реформування економіки, боргової операції, військових дій на сході країни. Тим не менш, уряд має отримати справедливу ціну за свої активи. Яка може бути роль ВФБ у цьому процесі? Як ви бачите саму приватизацію? Можлива приватизація за умови, що цінні папери цих підприємств не торгуватимуться на біржі?

Відповідь: Як я вже повідомив, ми маємо намір активно брати участь у роботі Наглядової ради. Це на сьогодні є нашим пріоритетом. У рамках цієї діяльності ми готові поділитися своїми знаннями щодо становлення ринку капіталу, оскільки вважаємо, що фондовий ринок відіграє величезну роль у розвитку країни - приватизація держпідприємств може не лише суттєво поповнити держбюджет, але й залучити міжнародних та внутрішніх інвесторів, які могли б інвестувати свої кошти в підприємства. Таким був досвід Польщі.

Якщо в майбутньому від нас потрібна інша допомога, ми з радістю готові її надати.

Запитання: Чи впливає на настрої інвесторів реструктуризаційний процес щодо зовнішнього боргу України? Можливо, є сенс почекати підсумків?

Відповідь: Ми не радимо інвесторам купувати чи не купувати. Вибір моменту входу або виходу з інвестиції залежить виключно від них.

Запитання: Тоді що більше цікавить інвесторів: можливість купити дешевше, але за більш суттєвих ризиків, або ж вони воліють почекати якихось сигналів стабілізації ситуації в Україні?

Відповідь: Є різні групи інвесторів з різним сприйняттям ризику. Кожна з цих груп дивиться на активи, виходячи зі своїх критеріїв ефективності інвестицій - як щодо очікуваної дохідності, так і передбачуваного ризику.

Основне, що я можу констатувати, це те, що загалом, на тлі ситуації невизначеності щодо України , апетит інвесторів до українських компаній наразі є трохи нижчим, ніж кілька років тому. Падіння індексу українських акцій WIG-Ukraine особливо красномовно свідчить про це.

Але ми зберігаємо оптимізм, що все зміниться на краще.

Запитання: До яких типів активів зараз найбільший інтерес серед інвесторів? Якими є орієнтири щодо капіталізації?

Відповідь: Як я сказав раніше, існують різні групи інвесторів: на Варшавській фондовій біржі одні орієнтуються на основний ринок, інші - на NewConnect, де переважають невеликі за капіталізацією компанії, здебільшого ще на стадії запуску. Також є частина інвесторів, які вкладають кошти в певний сектор або, припустимо, в інноваційні компанії.

Наприклад, судячи з останньої польської інвестиційної конференції в Нью-Йорку, американські інвестори зараз більше зацікавлені в інвестуванні в цікаві проекти, компанії, що розвиваються, які дають їм можливість долучитися до зростання економіки. При цьому вони більше віддають перевагу приватному бізнесу, бажано створеному підприємцями з нуля, ніж великим державним компаніям.

Стосовно ж України, коли країна, по суті, перебуває поза полем інтересу інвесторів, найвищі шанси мають компанії із сектора споживання, а також належні до швидкозростаючих секторів.

Запитання: Інше питання, яке цікавить: наявність у ВФБ інтересу до української біржової і позабіржової інфраструктури. Чи допускаєте ви таку можливість? Що вам може бути цікаво - створення біржового холдингу, за моделлю ВФБ, участь у депозитарії?

Відповідь: Ми ніколи не випускали Україну зі свого поля зору. Ми вважаємо, що ваша держава має величезний потенціал, тому і залишаємо наш офіс у Києві, щоб отримувати інформацію з перших рук. Водночас поки що наша стратегічна позиція - залишатися нейтральними.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ми попередили ринок про те, що фондові біржі ПФТС і УБ можуть втратити ліцензії - голова і члени НКЦПФР

Наші солдати воюють, щоби Київ, Дніпро та Львів не перетворилися на Бахмут та Авдіївку

ЄІБ розробляє програми енергоефективного відновлення житлового фонду та створення соціального житла

Юрій Бова: Наше найперше завдання - зберегти весь потенціал наявного бізнесу

Директор юридичного департаменту компанії "Санофі в Україні" – про доступ пацієнтів України до інноваційної терапії

Максим Доценко: Червоний Хрест – це відображення обличчя держави

Кожен обмін полоненими дає нову інформацію і надію рідним - Уповноважений з питань зниклих безвісти

Допоки Україна потребуватиме гуманітарної допомоги внаслідок жорстокої війни з боку Росії, ми будемо з вами - директор з питань сусідства Генерального директорату ЄК з гуманітарної допомоги

Михайло Бакуненко: Заборона експорту газу, ігнорування законодавства та відчуження бізнесу – сьогодення галузі в Україні

Нам завжди не вистачає коштів, бо ми постійно розвиваємося – керуючий партнер "ТК-Домашній текстиль"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА