16:36 10.10.2017

Депутати зареєстрували альтернативний урядовому законопроект про "земельну децентралізацію"

2 хв читати
Депутати зареєстрували альтернативний урядовому законопроект про "земельну децентралізацію"

Альтернативний урядовому законопроект №7118-1 про передачу земель за межами населених пунктів об'єднаним територіальним громадам зареєстрували в парламенті 34 народні депутати.

Як пояснив один з авторів законопроекту, член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олег Кулініч, урядовий законопроект не прописує питання повноважень держорганів щодо затвердження містобудівної документації, нормативної грошової оцінки земель за межами населених пунктів.

У законопроекті Кабміну №7118 також не прописаний порядок встановлення і зміни меж територіальних громад, порядок передачі в приватну та комунальну власність земель колишньої колективної власності тощо.

"Усього перерахованого немає в урядовому законопроекті, а це величезний комплекс корисних і украй важливих норм. Так чи так, наш альтернативний законопроект, згідно з процедурою, розглядатиметься у зв'язці з основним. Тому це просто необхідно було зробити", - резюмував О.Кулініч.

Депутатський законопроект №7118-1 практично повністю дублює раніше зареєстрований у ВР законопроект №4355.

За словами О.Кулініча, згаданий законопроект №4355, який передає землі за межами населених пунктів у власність об'єднаних територіальних громад і в розпорядження тих громад, які ще не об'єдналися, готовий до ухвалення в другому читанні, і реєстрація альтернативного законопроекту ніяк на нього не вплинула.

"Головна відмінність від законопроекту №4355, який уже пройшов перше читання в Раді і друге читання в аграрному комітеті, в тому, що новим законопроектом (№7118-1 - ІФ) землі за межами населених пунктів передаються лише об'єднаним територіальним громадам", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Депутат уточнив, що ця норма є ключовою у позиції уряду, який вважає це стимулом для прискорення процесу об'єднання територіальних громад.

О.Кулініч пояснив, чому депутати вирішили зареєструвати на додаток до законопроекту №4355 свій законопроект, який майже повністю повторює його норми.

"У разі якщо урядовий законопроект буде винесений на голосування раніше за законопроект №4355, ніхто, на жаль, не змусить розглядати законопроект №4355 у комплексі з цим законопроектом. Відповідно, якщо урядовий законопроект ухвалять, усі норми законопроекту №4355 будуть втрачені", - вважає народний депутат.

За його словами, подальша доля всіх перерахованих законопроектів залежатиме вже від голосування у Верховній Раді.

Як повідомлялося, законопроект №4355 був зареєстрований групою більш ніж із 40 народних депутатів у березні 2016 року, а у квітні минулого року прийнятий в першому читанні, але поки що не був винесений на друге читання.

У вересні цього року уряд зареєстрував у Верховній Раді власний законопроект, який передбачає передачу земель за межами населених пунктів об'єднаним територіальним громадам.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укравтодор" просит Киевсовет выделить землю для строительства транспортной развязки к массиву Чайки на Житомирской трассе

Порошенко підписав закон про зміну правил використання земельних масивів та запобігання аграрному рейдерству

Суд повернув у держвласність ділянку лісу в Бориспільському районі Київської області

СБ за підтримки ЄС впроваджує в Україні 5-річну програму управління земельними ресурсами

Гройсман: 387 тис. га земель передано у власність 251 ОТГ

Рада прийняла за основу законопроект про запобігання аграрному рейдерству

Майже половина українців не підтримує земельну та пенсійну реформи, приватизацію держпідприємств

Виділені за "кооперативною схемою" землі вартістю 38,4 млн грн повернені громаді

Кабмін планує до 1 вересня запустити електронні земельні торги через "ProZorro.Продажі"

Понад 7 млн га органічних сільгоспземель в Україні залишаються незадіяними

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА