15:47 13.11.2017

Медична спільнота висловлює занепокоєння можливою ліквідацією професії фельдшера

2 хв читати
Медична спільнота висловлює занепокоєння можливою ліквідацією професії фельдшера

Медична спільнота розцінює внесення змін до класифікатора професій у сфері охорони здоров'я як їх скасування та висловлює занепокоєння щодо ліквідації професії фельдшера.

"Міністерство загалом ліквідувало професію фельдшера з медицини невідкладних станів. У масштабах усієї країни це 16 тис. людей, які працюють на сьогодні в системі", - сказав голова Всеукраїнської громадської організації "Всеукраїнська асоціація працівників швидкої, невідкладної, медичної допомоги та медицини катастроф" Анатолій Рогов під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Так, він акцентував увагу на тому, що кваліфікаційні вимоги до парамедика та фельдшера суттєво різняться - парамедик підтримує життєздатність пацієнта до моменту його госпіталізації до медичного закладу, фельдшер - ставить діагноз, дає рекомендації, надає медичну допомогу.

Як повідомлялося, 1 листопада 2017 року набув чинності новий класифікатор професій, що змінив назву деяких лікарських і медичних спеціальностей відповідно до міжнародної класифікації. Зокрема, в документі змінено професійну назву роботи "фельдшер з медицини невідкладних станів" на "парамедик", "лікар-терапевт" - на "лікар внутрішньої медицини", "сестра медична з лікувальної фізкультури" та "сестра медична з масажу" на "асистент фізичного терапевта", "інструктор з трудової терапії" та "інструктор з трудової адаптації" - на "асистент ерготерапевта".

У свою чергу Міністерство охорони здоров'я України запевнило, що ці нововведення направлені на приведення у відповідність до європейських стандартів назв посад і програми підготовки, не призведуть до скорочення медичних працівників і не означають скасування якихось посад.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА