15:21 12.02.2018

КС прийняв до розгляду подання 59 нардепів щодо відповідності медреформи Конституції

2 хв читати
КС прийняв до розгляду подання 59 нардепів щодо відповідності медреформи Конституції

 Конституційний Суд України прийняв до розгляду подання групи народних депутатів, які просять визнати неконституційним закон про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення (№2168-VIII від 19 жовтня 2017 року).

Як повідомляється в понеділок на сайті КС у розділі "На розгляді в Конституційному Суді України", відповідне подання 59 народних депутатів надійшло до КС 9 лютого.

У своєму поданні парламентарі зазначають, що закон не відповідає низці статей Конституції України. Зокрема, оскаржуваний закон запроваджує механізм, який змінює пряме бюджетне фінансування закладів охорони здоров'я, що надають безоплатну медичну допомогу громадянам, на лише часткову оплату медпослуг з боку держави, що не відповідає ст. 22 і ст. 49 Конституції.

Крім того, народні депутати зазначають, що положення закону недостатньо чіткі і конкретні, а тому допускається можливість двозначного їх тлумачення.

Уповноважені представники нардепів, що звернулися, - члени фракції "Опозиційний блок" Ігор Шурма, Тетяна Бахтеєва, Василь Німченко.

Як повідомлялося, Верховна Рада 19 жовтня 2017 року підтримала в другому читанні і в цілому законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів (№6327), який дає старт медичній реформі, зокрема змінам у системі фінансування медичних послуг.

Закон про медреформу - про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів (законопроект №6327) - набув чинності 30 січня 2018 року.

Кампанія з вибору пацієнтом лікаря первинної медичної допомоги у рамках медичної реформи розпочнеться з квітня 2018 року.

Крім того, 5 грудня 2017 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому внесений президентом України законопроект про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості (законопроект №7117). Раніше, на засіданні уряду 28 грудня Кабмін затвердив близько 20 нормативно-правових актів, необхідних для запуску медичної реформи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА