08:10 11.06.2021

Послуга е-лікарняних буде працювати в перехідному режимі з червня до серпня - Федоров

2 хв читати
Послуга е-лікарняних буде працювати в перехідному режимі з червня до серпня - Федоров

В Україні з червня до серпня в перехідному режимі почала працювати послуга електронних лікарняних, які видаються медичними установами пацієнтам, повідомив віце-прем'єр-міністр цифровий трансформації Михайло Федоров.

"Цього тижня команда Мінціфри разом із Міністерством охорони здоров'я, НСЗУ, Мінсоцполітики, ПФУ, ФССУ запустили електронні лікарняні. Це один із найважливіших кроків для введення режиму paperless у медичній і соціальній сферах", - написав Федоров на своїй сторінці в Facebook з посиланням на свій блог.

Послуга буде працювати в перехідному режимі з червня до серпня - медичні установи будуть формувати електронні медичні висновки про тимчасову непрацездатність, а також видавати паперові.

Федоров зазначив, що кожен документ можна буде перевірити за спеціальним номером на сайті Пенсійного фонду України (ПФУ), подивившись, коли і на який період він був виданий.

За його словами, е-лікарняні мінімізують корупційні зловживання у медичній сфері і зможуть заощадити купу паперу, часу і гроші.

Віце-прем'єр також розповів, що для можливості виписувати медустановами пацієнтам е-лікарняні, вони повинні підключитися до Електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ). Також необхідно мати медичну інформаційну систему (МІС), яка забезпечує інтерфейс для лікарів з внесення даних, які стікаються в центральну базу даних. Також е-лікарняний можна отримати, якщо захворів хтось із членів сім'ї і за ним потрібно доглядати.

Федоров пояснив принцип роботи е-лікарняних, який полягає в первісному візиті пацієнта до лікарні на обстеження, де йому лікар проведе огляд і сформує медичний висновок про тимчасову непрацездатність. "У ньому буде категорія захворювання і скільки днів людина не зможе працювати. Це документ після обстеження лікаря. У ньому немає інформації про виплати. Лікар обов'язково підписує його своїм КЕП. Як тільки висновок буде створено, пацієнт отримає повідомлення від електронної системи охорони здоров'я", - написав віце-прем'єр-міністр.

Крім того, е-лікарняний закривається автоматично в останній день захворювання, якщо немає необхідності його продовження.

"Далі інформація направляється до Реєстру Пенсійного Фонду. Там формується електронний листок непрацездатності, за якими вам нараховують виплати. Ви також отримаєте повідомлення від ПФУ про це. А потім зможете переглянути е-лікарняний у власному кабінеті на сайті Пенсійного фонду. Роботодавець також зможе знайти ваш е-лікарняний в кабінеті страхувальника на порталі ПФУ", - йдеться в повідомленні.

Раніше міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомляв про повний запуск електронних лікарняних усіма медичними закладами України з 1 вересня 2021 року.

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА