17:39 18.08.2021

Розгорнути в Україні власне виробництво вакцин може лише держава - думка

2 хв читати
Розгорнути в Україні власне виробництво вакцин може лише держава - думка

Розгорнути в Україні власне виробництво вакцин може лише держава, для цього необхідно дати гарантії викупу щонайменше на десять років, вважає голова ради директорів Darnitsa Group Дмитро Шимків.

"Світ рухається в напрямку побудови системи біологічної безпеки. Україна вже зіткнулася з дефіцитом вакцин проти COVID-19. Локалізація виробництва вакцин шляхом трансферу технологій могла б стати оптимальним варіантом вирішення ситуації", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи можливість створення вакцинного виробництва в Україні.

За розрахунками Шимківа, зокрема, обсяг виробництва вакцин проти COVID-19 має становити майже 40 млн доз, для організації такого виробництва міг би бути створений консорціум за участю локальних і міжнародних фармвиробників.

"Розгортати в країні власне виробництво вакцин може лише держава – її роль в цьому процесі вирішальна. Необхідно створити законодавчі умови, визначитися з обсягами й дати гарантії викупу щонайменше на десять років. Цю модель ми пропонували уряду. Такий приклад існує в Австралії, де створено консорціум за участю локальної фарми і міжнародних виробників, і держава взяла на себе зобов'язання викупу певного обсягу протягом певного терміну", - сказав він.

Шимків зазначив, що фармакологічна компанія "Дарниця" опрацьовувала кейс виробництва вакцин. "Технологічно виробляти ту саму РНК-вакцину не так уже й складно, витрати на створення такого виробництва становлять майже $10-15 млн. Необхідні фахівці в Україні є, "Дарниця" і низка інших компаній готові в це інвестувати", - сказав він.

Шимків звернув увагу, що до пандемії МОЗ закуповувало за рік у середньому 5 млн доз вакцин проти десяти інфекційних захворювань, внесених до національного календаря щеплень.

Фармацевтична компанія "Дарниця" - лідер фармринку України в натуральному вираженні. Компанія заснована в 1930 році. Стратегічні напрями розвитку портфеля - кардіологія, неврологія та вирішення проблем болю. Бенефіціари компанії - сім'я Загорій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА