12:16 24.05.2023

В Україні є дисбаланс між кількістю центрів фізреабілітації та кількістю фахівців-реабілітологів - думка

3 хв читати
В Україні є дисбаланс між кількістю центрів фізреабілітації та кількістю фахівців-реабілітологів - думка

В Україні є дисбаланс між кількістю центрів фізичної реабілітації та кількістю спеціалістів-реабілітологів, яких наразі недостатньо, вважає керівник реабілітаційного напряму мережі медичних клінік Adonis Вадим Керестей.

"Ми можемо спостерігати помітний дисбаланс між кількістю центрів фізичної реабілітації, які відкрилися протягом останнього року, і кількістю досвідчених фахівців, які можуть надавати постраждалим якісну допомогу", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас, на думку Керестея, "наразі медична система України не має достатніх потужностей для комплексного надання послуг із реабілітації".

"Велике навантаження на всю медичну систему України, відсутність необхідної кількості досвідчених фахівців і спеціалізованих центрів унеможливлюють гармонійне та різнобічне надання реабілітаційної допомоги скрізь, де це необхідно", - сказав він.

Експерт зазначив, що "державі катастрофічно не вистачає фізично лікарів реабілітаційної медицини: фізичних терапевтів та ерготерапевтів".

"Багато щойно відкритих реабілітаційних центрів критично не укомплектовані командою профільних досвідчених лікарів і мають створювати команду з нуля, з фахівцями, що мають дуже мало клінічного досвіду, що відповідно позначається на якості допомоги пацієнту", - сказав він.

Водночас експерт зазначив, що "державна медична система дуже стрімко змінюється й активно адаптується".

"Це дає змогу нам говорити про те, що найближчим часом ми зможемо зробити все для якісного і комплексного відновлення пацієнтів, які постраждали внаслідок військової агресії Росії проти України", - сказав він.

Коментуючи можливість залучення приватних медичних центрів до програм реабілітації, Керестей зазначив, що "приватні центри фізичної реабілітації можуть співпрацювати з державою за протоколом НСЗУ".

"Варіантом співпраці держави і приватних реабілітаційних центрів може бути такий сценарій: оскільки в приватних медичних центрах уже створено чудові умови для комплексної та ефективної реабілітації постраждалих, держава має гарантувати пацієнтам 100% компенсацію витрат на реабілітацію в подібних медзакладах", - вважає Керестей.

Експерт зазначив, що така співпраця може бути вигідною для держави з огляду на специфіку реабілітаційного напряму: чимало держцентрів реабілітації не можуть надати ефективну допомогу, тому виникатиме потреба в проходженні повторного курсу лікування кілька разів.

Попри це, на думку Керестея, у приватних медичних центрах "уже після першого циклу пацієнт матиме значно кращі показники або навіть повністю відновиться і зможе повернутися до нормального суспільного життя".

Коментуючи місце Adonis у національній системі реабілітації, Керестей зазначив, що мережа медцентрів уже понад 15 місяців працює з пораненими військовими.

Він повідомив, що Adonis мав "яскравий досвід співпраці з благодійними фондами, приватними донорами та форматом компенсації коштів за договором НСЗУ".

Керестей наголосив, що "реабілітація є індивідуальним і тривалим процесом".

"На жаль, ми не можемо говорити про конкретний діапазон цін. Вартість реабілітації залежить від тяжкості поранення, супутні розлади, швидкості та якості медичної допомоги на первинному етапі", - сказав він.

Коментуючи розвиток протезування в Україні, Керестей зазначив, що "в цьому питанні ситуація в державній медичній системі набагато краща".

"Нині всі процедури з протезування відбуваються державним коштом. Але надання протеза є лише половиною успіху. Постраждалого необхідно спочатку підготувати до процедури протезування (на цьому етапі з ним працюють хірурги, протезисти та реабілітологи), а після встановлення протеза розпочинається важкий етап адаптації пацієнта до використання пристрою, і цей процес неможливий без участі досвідченого реабілітолога", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА