13:37 25.07.2023

Стратегія відкриття великої кількості маленьких лабораторій у медзакладах неефективна - думка

2 хв читати
Стратегія відкриття великої кількості маленьких лабораторій у медзакладах неефективна - думка

Стратегія відкриття великої кількості маленьких лабораторій у медичних закладах неефективна, основною тенденцією поточного року є входження приватних медлабораторій у програму медичних гарантій (ПМГ), вважає генеральний директор медичної лабораторії CSD LAB Олександр Дудін.

"Основною тенденцією цього року є те, що вперше в Україні приватна лабораторія почала надавати послуги за ПМГ безкоштовно для пацієнтів. Ми отримали дуже позитивний відгук і від пацієнтів, і від лікарів, які мають можливість отримати точні й експертні лабораторні дослідження", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас Дудін зазначив, що стратегія відкриття великої кількості маленьких лабораторій у медичних закладах "абсолютно неефективна" й потребує від держави значних капіталовкладень, які зазвичай ніколи не окупаються. В більшості випадків закуплене обладнання просто простоює і не виконує жодних досліджень, пояснює гендиректор CSD LAB.

"Тому можливість для приватних лабораторій проводити дослідження за програмою медичних гарантій є рушійною силою, яка може змінити всю систему лабораторної діагностики в Україні", - сказав він.

Дудін зазначив, що "НСЗУ розробила певні пакети й може гарантувати обсяг досліджень для приватних лабораторій, які готові закрити весь перелік необхідних лабораторних досліджень у всій Україні.

"Я вважаю, що це найбільша і найважливіша зміна за останні роки на лабораторному ринку", - наголосив він.

При цьому, за його оцінкою, основні гравці лабораторного ринку активно відновлюють свою роботу, а попит на послуги медлабораторій є і поступово відновлюється.

"Ми можемо сказати, що і комунальні заклади, розуміючи потреби українців у точній лабораторній діагностиці, дедалі частіше звертаються до мережевих лабораторій для забезпечення своїх діагностичних потреб", - сказав він.

При цьому він наголосив, що за останні пів року значних коливань цін на послуги головних гравців лабораторного ринку не спостерігається.

CSD LAB - одна з провідних лабораторій України, що забезпечує проведення понад 1500 аналізів: від загального аналізу крові до визначення генетичних порушень у пухлині методом NGS. Уже 13 років залишається однією з найбільших патоморфологічних лабораторій у Східній Європі.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА