15:25 03.10.2023

Представники профспільноти медиків об'єдналися для відновлення роботи УФПМО

2 хв читати
Представники профспільноти медиків об'єдналися для відновлення роботи УФПМО

Представники медичних професій об'єдналися для відновлення роботи Української федерації професійних медичних об'єднань (УФПМО) та активізації роботи із розроблення галузевих стандартів, освіти та безперервного професійного розвитку медиків.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" президент УФПМО, академік НАМНУ В'ячеслав Камінський, наразі одним з основних завдань медичного співтовариства має стати, зокрема, реалізація Стратегії розвитку системи охорони здоров'я до 2030 року, а також розробка підходів до розвитку взаємодії сфери надання медичних і соціальних послуг та їхня формалізація на рівні галузевих стандартів.

За словами Камінського, "акцент зроблено і на необхідності взаємодії сфери надання медичних і соціальних послуг", а також на формуванні системи співпраці федерації з Міністерством охорони здоров'я, Національною академією медичних наук України (НАМНУ), і Національною службою здоров'я України (НСЗУ) на основі кластерної структури.

"Професійні асоціації зможуть взаємодіяти, насамперед щодо безперервного професійного розвитку та запуску системи самоврядування медичних професій", - наголосив Камінський.

Зі свого боку, обраний президент УФПМО, академік НАМНУ Василь Лазоришинець наголосив, що є потреба в активізації впровадження професійного самоврядування, зокрема, у питаннях сертифікації/атестації спеціалістів, розробці та затвердженні кваліфікаційних вимог до спеціалістів відповідної професії, розробка, затвердження та контроль дотримання Етичного кодексу, а також організації третейського суду в профільній сфері діяльності.

Він також повідомив, що Національне агентство кваліфікацій (НАК) уже прийняло від МОЗ 64 заявки на розроблення професійних стандартів у сфері охорони здоров'я, ще 117 заявок НАК прийняло від УФПМО.

Зі свого боку президент НАМНУ Віталій Цимбалюк наголосив, що професійні стандарти для лікарів різних медичних спеціальностей на основі доказової медицини мають стати одними з основних нормативних документів, які встановлюють умови праці та допуску до роботи.

Зі свого боку голова палати фахівців УФПМО Юрій Фещенко наголосив на значенні застосування найкращих європейських практик професійного самоврядування та необхідності законодавчого врегулювання самоврядування медичних професій.

Він також наголосив, що одним із напрямів співпраці об'єднання з Міністерством охорони здоров'я та державними органами може стати визначення медичних стандартів, адвокація та підготовка рекомендацій щодо розроблення законодавчих ініціатив, а також акредитація спеціалістів і запровадження системи оцінювання якості освітніх програм і навчальних матеріалів задля забезпечення якісного оцінювання професіоналізму (компетентності) медиків.

Громадська спілка "Українська федерація професійних медичних об'єднань" створена в грудні 1997 року для об'єднання всієї професійної медичної спільноти на засадах саморегулювання для вдосконалення системи охорони здоров'я України.

Наразі УФПМО включає 90 професійних медичних асоціацій, до складу яких входять понад 90 тис. лікарів, зокрема близько 20 тис. лікарів первинної ланки та близько 100 тис. медичних сестер і фахівців фармацевтичної галузі.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА