09:35 31.01.2024

Законопроєкти про постмортальне батьківство військових передбачають передання репродуктивних клітин спадкоємцям або близьким родичам

2 хв читати

Два законопроєкти, що регулюють постмортальне батьківство/материнство, зареєстровані у Верховній Раді, передбачають у разі загибелі/смерті військового передання репродуктивних клітин загиблого його спадкоємцям або близьким родичам.

Зокрема у законопроєкті №10437, авторами якого виступають 13 депутатів різних фракцій, зазначено, що в разі смерті або визнання в установленому порядку мертвим військовослужбовця, чиї репродуктивні клітини зберігаються, право розпорядження ними здійснюватиме його спадкоємець або спадкоємці в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів.

Проєкт закону №10438, автором якого є народний депутат фракції "Слуга народу" Георгій Мазурашу, передбачає, що в разі загибелі або смерті військовослужбовця право на збереження, використання або перенесення третій стороні для донорського штучного запліднення збережених репродуктивних клітин має передаватися його близьким родичам.

Як повідомлялося, раніше у ЗМІ та соціальних мережах розпочалася дискусія навколо проблеми утилізації біоматеріалу та репродуктивних клітин загиблих військових, дружини яких у такий спосіб не мали змоги скористатися допоміжними репродуктивними технологіями (ДРТ) та завагітніти від загиблих чоловіків. Згідно з чинним законодавством, біоматеріал неживих має бути утилізовано.

Зі свого боку Міністерство охорони здоров'я уточнило, що кріобанки не утилізуватимуть заморожений біоматеріал загиблих військових, і колізію, яка не дає змоги зберігати біоматеріал загиблих військових, буде усунуто.

МОЗ нагадало, що у 2024 році в Україні було запроваджено державне фінансування допоміжних репродуктивних технологій, а в березні 2024 року набуде чинності закон, який дозволяє сім'ям військових безоплатно зберегти репродуктивні клітини і використовувати їх для продовження роду українських захисників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА