14:24 12.03.2014

Дії Росії є серйозним викликом Гельсінському процесу - єврокомісар Фюле

2 хв читати
Дії Росії є серйозним викликом Гельсінському процесу - єврокомісар Фюле

Європейський комісар із питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле заявляє, що дії Російської Федерації є серйозним викликом усьому Гельсінському процесу та ставлять під загрозу стабільність кордонів в Європі.

Виступаючи на пленарному засіданні Європейського парламенту в середу в Страсбурзі під час обговорення питання "Вторгнення Росії в Україну", Ш.Фюле зазначив, що запропонований російський закон "передбачає ще простішу анексію іноземних територій, без погодження з договором із сусідньою державою, що суперечить міжнародному законодавству та принципам".

"Але це не лише про Крим, це - найсерйозніший виклик Гельсінському процесу, який ми будь-коли бачили. Тому те, що відбувається в Криму, відбувається набагато ближче до нас, ніж багато хто з нас готовий прийняти", - заявив європейський комісар.

Ш.Фюле також упевнений у тому, що майбутній референдум у Криму порушує міжнародне право в частині державного суверенітету, територіальної цілісності та Конституції України. "Це ставить під велику загрозу стабільність кордонів в Європі", - вважає він.

У зв'язку з цим він нагадав позицію ЄС, відповідно до якої Брюссель розцінює цей референдум як незаконний.

Ш.Фюле також вважає, що російське керівництво припускається "великої помилки, за яку вони проситимуть вибачення". "Помилку, яка переверне багатогранний світ у... такий, де застосовується одне правило: "тут немає ніяких правил", - додав європейський комісар.

При цьому він констатував, що Рада ЄС, Європейська Комісія та Європейський парламент "принципові, відповідальні та єдині в готовності вжити і конкретних заходів (стосовно Росії), і заходів, спрямованих на політичний діалог для деескалації ситуації та пошуку мирного рішення".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА