16:45 15.09.2014

Президент України пропонує на 3 роки запровадити особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей - законопроект

3 хв читати
Президент України пропонує на 3 роки запровадити особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей - законопроект

Президент України Петро Порошенко пропонує на три роки запровадити особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також рекомендує призначити позачергові місцеві вибори в цих регіонах на 9 листопада 2014 року.

Відповідно до законопроекту глави держави, який оприлюднило інтернет-видання "Українська правда", "тимчасово, на три роки з дня набуття чинності цього закону запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, до яких належать райони, міста, селища, села, розташовані на день набуття чинності цього закону у межах зони проведення АТО".

Згідно із законопроектом запропоновано, що держава гарантує недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання осіб - учасників подій на території Донецької, Луганської областей". Крім того, "забороняється дискримінація, переслідування і притягнення до відповідальності осіб у зв'язку з подіями у Донецькій, Луганській областях".

У законопроекті наголошується, що держава гарантує право на використання російської чи іншої мови "у суспільному та приватного житті, вивчення та підтримку російської та будь-якої іншої мови, їх вільний розвиток і рівноправність".

Також проект передбачає проведення місцевих виборів у цьому регіоні. У прикінцевих положеннях рекомендується призначити позачергові місцеві вибори на 9 листопада 2014 року.

"Повноваження депутатів місцевих рад та посадових осіб, обраних на позачергових виборах, призначених Верховною Радою України цим законом, не можуть бути достроково припинені", - зазначено в проекті.

Також вводиться особливий порядок призначення керівників органів прокуратури та судів, який передбачає участь органів місцевого самоврядування у вирішенні цих питань. Кабмін, інші центральні органи виконавчої влади можуть підписувати з відповідними органами місцевого самоврядування угоди щодо економічного, соціального та культурного розвитку окремих районів.

Крім того, законопроектом передбачається підписання угоди щодо економічного, соціального та культурного розвитку окремих районів.

"Держпідтримка полягає у запровадженні такої, що відрізняється від загального економічного режиму здійснення господарської та інвестиційної діяльності, спрямованого на відновлення об'єктів промисловості, транспортної і соціальної інфраструктури, житлового фонду, переорієнтацію промислового потенціалу, створення нових робочих місць, залучення інвестицій і кредитів для відновлення і розвитку об'єктів, розташованих в окремих районах", - зазначено в проекті.

Крім того, законопроект пропонує щорічно передбачати в законі про держбюджет України видатки, що спрямовуватимуть на підтримку соціально-економічного розвитку окремих районів. "Україна гарантує визначення таких видатків загального фонду держбюджету захищеними видатками, обсяг яких не може змінюватися при здійсненні скорочення затверджених бюджетних призначень", - повідомляється в документі.

Документ також передбачає "посилення та поглиблення добросусідських відносин між територіальними громадами, органами місцевого самоврядування окремих районів з адміністративно-територіальними одиницями Російської Федерації на основі угод про прикордонне співробітництво, що складаються територіальними громадами, органами місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади України та територіальними громадами в межах компетенції, встановленої законом".

На території АТО рішенням міських, селищних, сільських рад створюються загони народної міліції, координація їхньої діяльності здійснюється відповідним сільським, селищним, міським головою. "Загони народної міліції утворюються на добровільних засадах серед громадян України, які постійно проживають у відповідних населених пунктах", - зазначено в законопроекті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА