13:12 13.12.2014

Венеціанська комісія: Український закон про люстрацію містить низку серйозних недоліків

2 хв читати
Венеціанська комісія: Український закон про люстрацію містить низку серйозних недоліків

Венеціанська комісія на своєму п'ятничному засіданні у Венеції ухвалила думку про український закон про люстрацію, відзначивши при цьому низку серйозних недоліків у цьому документі.

"Венеціанська комісія нагадує, що люстрація не є порушенням прав людини сама по собі, оскільки демократична держава уповноважена вимагати від державних службовців бути відданими конституційним принципам, на яких її засновано", - йдеться у тимчасових висновках, схвалених Комісією у п'ятницю.

"Водночас із метою поваги до прав людини, верховенства права та демократії люстрація має витримувати чесний баланс між захистом демократичного суспільства з одного боку, та захистом індивідуальних прав з іншого", - написано далі в документі.

Венеціанська комісія наголосила, що процедуру люстрації, незважаючи на її політичну природу, необхідно здійснювати лише за допомогою юридичних заходів, відповідно до Конституції, і з урахуванням європейських стандартів верховенства права та поваги до прав людини.

Експерти Венеціанської комісії наголосили, що хоча в законі про люстрацію і виписано загальні принципи люстраційного процесу, проте сам закон цих принципів не дотримується.

Один із таких принципів - чітке встановлення часових меж і щодо реалізації закону, і щодо часу, до якого він належить. У документі, зокрема, зазначається, що рішення застосовувати закон стосовно тих, хто працював на вищих державних посадах в радянський час і до Майдану 2004 року викликає багато запитань.

Експерти наголосили, що люстрація має доповнювати інші засоби правосуддя, але не замінювати їх, зазначивши, що люстрація не може бути належним засобом боротьби з корупцією.

При цьому, у схваленій думці відзначається необхідність перегляду списку посад, що підлягають люстрації, щоб до цього списку входили тільки ті посади, які можуть становити небезпеку правам людини та демократії.

У документі також написано, що вина має бути доведена в кожному окремому випадку, а не може матися на увазі тільки на основі приналежності до тієї чи іншої категорії чиновників. У зв'язку з цим, експерти висловили думку про необхідність перегляду критеріїв люстрації.

У документі також наголошується, що закон про люстрацію має передбачати гарантії чесного судового процесу під час якого рішення про люстрацію має бути призупинено до остаточного рішення.

Комісія також запропонувала позбавити Міністерство юстиції відповідальності за здійснення люстрації і створити для цього спеціальну незалежну комісію з активним залученням громадянського суспільства.

У документі також написано, що інформацію про осіб, що потрапили під люстрацію, необхідно публікувати тільки після фінального рішення суду.

Експерти привітали виражену українською владою готовність поліпшити закон про люстрацію за сприяння Венеціанської комісії.

Комісія здійснила оцінку українського закону про люстрацію на прохання Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи, який звернувся до Комісії з таким проханням 3 жовтня цього року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА