15:24 31.03.2015

Порошенко запропонував зарахувати до складу Конституційної комісії 59 українців і 13 представників міжнародних організацій

3 хв читати
Порошенко запропонував зарахувати до складу Конституційної комісії 59 українців і 13 представників міжнародних організацій

Підписаний президентом України Петром Порошенком указ про персональний склад Конституційної комісії оприлюднено на сайті глави держави у вівторок.

Згідно з текстом указу, Конституційна комісія складається з 72 осіб, у тому числі 13 експертів міжнародних організацій.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", П.Порошенко повідомив про те, що підписав цей указ під час виступу перед активом Чернігівської ОДА у вівторок.

Президент зазначив, що зміни до Конституції повинні посилити роль територіальних громад на місцях, а також вирішити питання зняття депутатської недоторканності і недоторканності суддів.

"Я впевнений у тому, що після виборів до місцевих рад, після проведення децентралізації, ми істотно підвищимо і ефективність, і відповідальність територіальних громад", - сказав П.Порошенко.

Відповідно до опрлюдненого на сайті президента документа, комісію очолює голова Верховної Ради Володимир Гройсман (за згодою). До складу комісії входять, зокрема, три президенти України - Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко (за згодою).

У складі комісії - лідер фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко і лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко (обоє - за згодою), голова Вищого господарського суду України Богдан Львов, голова Верховного суду України Ярослав Романюк і голова Ради суддів України Валентина Симоненко, суддя Верховного суду Олександр Волков (усі судді - за згодою).

Крім того, за згодою в комісію включені професор кафедри галузевих правових наук Національного університету "Києво-Могилянська академія", кандидат юридичних наук, професор, заступник голови Конституційної комісії Віктор Мусіяка; засновник Української правової фундаторки, член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Сергій Головатий, президент Інституту виборчого права, доцент кафедри загальнотеоретичних і державно-правових наук Національного університету "Києво-Могилянська академія" Юрій Ключковський і лідер меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Також у складі комісії міністр юстиції України Павло Петренко.

До комісії також увійшли народні депутати, ректори і викладачі провідних ВНЗ та ін.

Також в указі підтримано пропозицію міжнародних організацій щодо залучення до участі в роботі Конституційної комісії 13 їхніх консультантів і спостерігачів.

Так, у разі їх згоди, до Конституційної комісії увійдуть голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Армен Арутюнян, керівник дорадчого відділу адміністрування юстиції Консультативного місії Євросоюзу з реформування сектора цивільної безпеки України (КМЄС в Україні) Роберт Боер, представник проекту Євросоюзу "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні" Віргіліус Валанчюс.

Також до Комісії можуть увійти радник з правових питань директора Офісу верховного комісара ОБСЄ у справах нацменшин Ірина Власюк і національний радник з юридичних питань, керівник відділу верховенства права координатора проектів ОБСЄ в Україні Олександр Водяников.

Окрім цього до складу можуть увійти радник з конституційних питань Конгресу місцевої і регіональної влади Ради Європи Алан Делькамп і голова директорату з прав людини РЄ, спеціальний радник генсека РЄ щодо України Крістос Джакомопулос.

До Комісії також, за згодою, можуть увійти члени Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія) Ганна Сухолуцька і керівник політвідділу Представництва Європейського союзу в Україні Ганнес Шрайбер і низка представників інших організацій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА