13:20 16.11.2015

Другий тур виборів в Україні відбувся за міжнародними стандартами, порушення не були масштабними й на результати не вплинули - КВУ

2 хв читати

Другий тур виборів мерів великих міст в Україні відбувся минулої неділі відповідно до міжнародних виборчих стандартів, вважають у Комітеті виборців України.

"Ми маємо підстави говорити, що другий тур виборів відповідає міжнародним стандартам чесних і демократичних виборів", - заявив на прес-конференції в понеділок генеральний директор КВУ Олексій Кошель.

"Факти порушення законодавства, які були зафіксовані КВУ, в більшості випадків не були масштабними й не могли суттєво вплинути на результати виборів", - додав він.

Водночас, за його словами, в містах, де розрив у результатах голосування між обома кандидатами невеликий, факти маніпуляцій і порушень могли незначно вплинути на підсумки голосування.

Загалом, за оцінкою КВУ, процес виборів за повторним голосуванням був добре організований, хоча мали місце деякі проблеми. Зокрема, в Дніпропетровську була виявлена масштабна піраміда підкупу, в якому брали участь близько 10 тис. виборців. "Це найбільш масштабна схема підкупу виборців", - наголосив експерт.

Він пояснив, що в першому турі виборів була використана система біткоінів, якими заохочували виборців за процес участі у виборах. За словами експерта, цю схему було складно виявити, проте представники МВС і спецслужб змогли її виявити і запобігти використанню в другому турі.

О.Кошель також констатував, що на цих виборах традиційно була "війна екзитполів". Зокрема, в Миколаєві "Опозиційний блок" оголосив за підсумками екзитполу, проведеного цією політичною силою, про перемогу свого представника Ігоря Дятлова. Водночас через кілька годин сам І.Дятлов заявив про свою поразку.

КВУ закликає політичні сили відмовитися від проведення екзитполів у майбутньому власними силами і замовляти їх соціальним структурам.

Гендиректор КВУ також зазначив, що в Кривому Розі й Кіровограді є невеликий розрив голосів між переможцями - близько 300-800 голосів. А.Кошель не виключив, що в цих двох містах надалі "виборчий формат перейде в судовий".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА