12:43 17.02.2016

Посол ЄС в Україні розкритикував зміни до закону про прокуратуру та електронні декларації

2 хв читати
Посол ЄС в Україні розкритикував зміни до закону про прокуратуру та електронні декларації

Посол ЄС в Україні Ян Томбінський критикує ухвалені Верховною Радою у вівторок закони "Про електронні декларації", "Про прокуратуру", а також чекає на ухвалення в другому читанні пакета "безвізових законопроектів", повідомляє прес-служба представництва Європейського Союзу в Україні.

"Я вітаю прийняття в першому читанні законів про удосконалення засад діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами (4056), та про удосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації (4054). Обидва закони відповідають стандартам ЄС; я чекаю на схвалення обох версій законів у другому читанні", - йдеться в коментарі Я.Томбінського, оприлюдненому на сторінці представництва ЄС в Україні у Facebook.

За словами посла, ухвалений у вівторок закон "Про прокуратуру" (№4055) надає надто багато повноважень генпрокурору в питанні відхилення кандидатів на посаду спецпрокурора Антикорупційної прокуратури.

Я.Томбінський також розкритикував ухвалений закон "Про електронні декларації" (№3755), який "не відповідає антикорупційним зобов'язанням, що їх взяло на себе керівництво України".

"Потрібно вдатися до негайних дій зі створення ефективної системи перевірки декларування активів і забезпечити можливість виконання своїх обов'язків Національним агентством з питання запобігання корупції, спрямованих на перешкоджання та викриття корупції", - наголосив Я.Томбінський.

Як повідомлялося, Верховна Рада у вівторок підтримала в другому читанні та в цілому законопроект №3755 про внесення змін до закону України про запобігання корупції щодо роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Закон був ухвалений із поправками ініціатора документа В.Денисенка, які він вніс із голосу.

Згідно однієї з поправок, подання недостовірної інформації під час декларування каратиметься позбавленням волі терміном до двох років із забороною обіймати відповідні посади терміном до трьох років, але це положення набуває чинності з 1 січня 2017 року. Згідно з іншою поправкою, до декларації необхідно вносити відомості про цінне майно у разі, якщо його вартість перевищує 150 мінімальних заробітних плат (у нині чинному законодавстві - 50). Також, згідно зі змінами, не підлягають декларуванню готівкові грошові кошти, кошти, що перебувають на банківських рахунках і позичені третіми особами, внески в кредитні спілки та інші небанківські фінустанови, а також активи в дорогоцінних банківських металах сукупною вартістю до 150 мінімальних зарплат.

Того самого дня народний депутат фракції "Блок Петра Порошенка" Сергій Лещенко закликав голову представництва ЄС в Україні Я. зараховувати ухвалення Верховною Радою України на засіданні у вівторок законопроекту №3755 про електронну систему подання та оприлюднення декларацій чиновників як виконання Україною умов із введення безвізового режиму з країнами ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА