10:06 29.07.2016

Президент має намір у вересні внести до ВР законопроект про Вищу раду правосуддя, заявляють в АП

2 хв читати
Президент має намір у вересні внести до ВР законопроект про Вищу раду правосуддя, заявляють в АП

Президент України Петро Порошенко планує у вересні внести законопроект "Про Вищу раду правосуддя" на розгляд Верховної Ради України, повідомив заступник глави Адміністрації президента України, координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов.

Як повідомила в четвер прес-служба Вищої ради юстиції, О.Філатов під час експертного обговорення законопроекту про Вищу раду правосуддя заявив, що мова йде, перш за все, про створення в Україні нового конституційного органу, який по-новому буде формуватися і отримає новий статус в системі правосуддя.

За словами О.Філатова, в проекті закону "Про Вищу раду правосуддя" враховані пропозиції суддівського співтовариства, і він базується на стандартах Ради Європи, зокрема щодо того, що більшість у складі цього органу становитимуть судді, обрані самими суддями.

"Олексій Філатов закликав учасників обговорення подавати свої пропозиції до Ради з питань судової реформи, в якій триває робота над вдосконаленням проекту закону. За його словами, планується, що проект закону України" Про Вищу раду правосуддя "буде внесений президентом України на розгляд парламенту у вересні", - сказано в повідомленні.

"Це буде головний орган у питанні суддівської кар'єри, єдиний орган притягнення до дисциплінарної відповідальності судді, який буде відігравати важливу роль для забезпечення незалежності судової влади", - підкреслив О.Філатов.

Згідно зі змінами до Конституції України в частині правосуддя, які набудуть чинності 30 вересня 2016 року, Вища рада юстиції буде реорганізована у Вищу раду правосуддя.

Як повідомлялося, 13 липня 2016 року президент України П.Порошенко підписав нову редакцію закону "Про судоустрій і статус суддів", який дозволить реалізувати положення прийнятих парламентом змін до Конституції держави в частині правосуддя в разі його підписання главою держави.

Завданням підписаного закону є імплементація оновлених конституційних принципів здійснення правосуддя для забезпечення незалежності та деполітизації судової влади, посилення її відповідальності перед суспільством, впровадження нових принципів формування суддівського корпусу, посилення ролі громадськості з контролю за чеснотою і етичністю представників суддівського корпусу та оптимізація системи судоустрою.

Верховна Рада 2 червня 2016 року остаточно затвердила (прийняла в цілому) закон про внесення зміни до Конституції України щодо правосуддя. За закон проголосували 335 народних депутатів за необхідних 300 голосів для остаточного затвердження конституційних змін. У той же день Верховна Рада також ухвалила нову редакцію закону про судоустрій і статус суддів, який має імплементувати конституційні зміни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА