09:05 16.11.2016

На зустрічі в Мінську 23 листопада обговорюватимуть питання відведення військ біля Станиці Луганської та обміну заручниками

3 хв читати
На зустрічі в Мінську 23 листопада обговорюватимуть питання відведення військ біля Станиці Луганської та обміну заручниками

На зустрічі тристоронньої контактної групи (ТКГ) у Мінську 23 листопада обговорюватимуть питання відведення військ і припинення вогню в районі смт Станиця Луганська Луганської області та питання обміну заручниками, заявляє представник України в ТКГ, другий президент України Леонід Кучма.

На запитання журналістів про плани на майбутню зустріч він розповів: "Ми досі не відвели війська від Станиці Луганської на кілометр туди і назад... Це питання. Потім питання - обмін незаконно затриманих осіб".

Представник України нагадав, що незаконні збройні формування не виконують необхідної для відведення військ умови - сталого припинення вогню. "Там (у Станиці Луганській - ІФ) проблема дуже проста: сім днів без пострілів. І щоразу останнього дня та сторона розпочинає стрільбу. Ми сказали: в жодному разі ми на це (відведення військ за таких умов - ІФ) не підемо", - сказав Л.Кучма журналістам у Києві у вівторок.

Стосовно питання обміну полоненими він зазначив, що в поданому бойовиками списку на обмін, так званому списку 600, більшість осіб не має відношення до зони проведення антитерористичної операції. "Коли вони подають списки, і наші перевіряють цих людей - 600 із гаком, - то там більшість не має відношення взагалі до зони АТО", - сказав Л.Кучма.

"Питання, для чого вони дають це, зрозуміле, я думаю: щоб туди допускали Міжнародний Червоний Хрест. Тому що дійсно має бути контроль", - додав представник України.

Л.Кучма зазначив, що питання незаконно утримуваних осіб порушують на кожному засіданні ТКГ у Мінську.

Крім того, за його словами, обговорюється "надто багато питань і проблем, окрім війни", зокрема соціальні та економічні. "Вони не на видноті, ці проблеми, але з точки зору людей вони дуже важливі", - зазначив Л.Кучма.

При цьому він наголосив, що "головне досягнення Мінських домовленостей - припинилася війна". "Все-таки кількість загиблих, давайте згадаємо, за цей час (від початку конфлікту на Донбасі - ІФ) десь 10 тисяч", - нагадав представник України.

Л.Кучма також додав, що "головна дійова особа в цій ситуації, від якої залежить, буде війна чи заморожений конфлікт чи ще щось, - це Росія".

Він також заявив, що вже тривалий час просить про відставку з посади представника України в ТКГ, проте досі заміни йому не знайдено. "Увесь час прошу, звільніть мене, будь ласка, від цієї роботи. Я один залишився з тієї команди, яка була спочатку. Росія двох вже поміняла... Я із задоволенням складаю свої повноваження: можливо, дійсно хтось краще може це зробити", - сказав Л.Кучма.

Як повідомлялося, 21 вересня повноважний представник РФ у тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Борис Гризлов заявив, що відповідно до формули Мінських угод "усіх на усіх" необхідно звільнити 618 осіб, утримуваних українською стороною, та 47 - Донецьком і Луганськом.

Глава Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що спецслужба встановлює процесуальний статус кожної з 618 осіб, зазначених у списку, переданому українській стороні від представників окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО). За словами В.Грицака, в цьому списку можуть бути люди, які перебувають під слідством, ті, хто числиться за судом, і суд розглядає їх справу по суті, і ті, хто вже відбуває покарання, хтось міг отримати умовний термін і вже перебуває на волі. СБУ також встановлює місцезнаходження цих людей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА