16:30 30.10.2017

КВУ оцінює вибори в ОТГ 29 жовтня загалом як вільні і демократичні

2 хв читати

"Комітет виборців України" оцінює перші місцеві вибори в 201 об'єднаній територіальній громаді (ОТГ), що відбулися неділю, 29 жовтня, як відповідні стандартам вільних і демократичних виборів.

"Зафіксовані порушення чинного законодавства в переважній більшості не впливали суттєво на результати голосування, але в окремих громадах могли призвести до спотворення результатів волевиявлення громадян. Також напередодні голосування в окремих населених пунктах були зафіксовані спроби непрямого і прямого підкупу виборців, а також дії кримінального характеру, що вимагають відповідного втручання правоохоронних органів", - йдеться в попередніх висновках КВУ за результатами спостереження за виборами в ОТГ 29 жовтня.

В організації зазначають, що день голосування на більшості виборчих дільниць відбувся відповідно до норм чинного законодавства. Більшість порушень, зафіксованих спостерігачами, мали технічний і процедурний характер. Серед них несвоєчасне відкриття виборчих дільниць, недостатня кількість урн для голосування, відкриття урн для голосування без приміщення туди контрольних листів, спроби голосування виборців без документа, який би посвідчував їхню особу.

КВУ констатує, що в кількох об'єднаних громад фіксувалася криміналізація виборчого процесу в день голосування. Зокрема, в Дніпропетровській області невідомі скоїли напад на ділянку в селі Майське, в Хмельницькій області були зафіксовані погрози екс-главі ТВК Слобідсько-Кульчієвицької ОТГ, у Білозерській ОТГ Херсонської області побили активістів при спробі перешкодити підвезенню виборців.

Спостерігачі вказують, що одним з найпоширеніших порушень на виборах є наявність помилок у текстах бюлетенів. Через це до списків кандидатів не було включено представників різних політичних сил: "УКРОП", "Наш Край", "Самопоміч", "Батьківщина".

Як і на чергових місцевих виборах 2015 року, типовим порушенням було підвезення громадян до виборчих дільниць. Зокрема, такі випадки були зафіксовані в Луганській і Херсонській областях.

"Однією з негативних тенденцій на виборах є технологія легального підкупу виборців. Йдеться про надання виборцям послуг або товарів на безоплатній основі або за зниженими цінами, вартість яких не перевищує допустимої законом норми - 160 грн", - зазначається у висновках КВУ.

В окремих ОТГ було зафіксовано використання нечесних технологій, зокремай присутність у списках так званих "виборчих клонів" і "технічних кандидатів".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА