19:56 30.10.2017

Співпраця Манафорта з ПР і Януковичем не стосується українського політикуму

4 хв читати
Співпраця Манафорта з ПР і Януковичем не стосується українського політикуму

Робота політтехнолога Пола Манафорта на українських політиків, що, як стало відомо, є предметом розслідування в США, буде об'єктом внутрішньополітичних процесів у США, вважає народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка", глава української делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв.

"Я вважаю, що це не стосується українського політикуму. Це стосується питань всередині Америки. Співпраця Манафорта з Партією регіонів і (екс-президентом України Віктором - ІФ) Януковичем буде виключно об'єктом, лише зразком для того, щоб вести чергову кампанію", - сказав В.Ар'єв агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи висунення звинувачень П.Манафорту в США.

"Ці звинувачення будуть. Але, думаю, що в цьому випадку Манафорт розповідатиме дуже цікаві речі, які можуть зіпсувати картину очікувань опонентів Трампа", - додав український парламентарій.

В.Ар'єв висловив припущення, що ці події є черговою кампанією, в якій "Манафорт виконує конкретну роль за своїм сценарієм".

При цьому, на його думку, П.Манафорт може дати цікаві свідчення, пов'язані з українськими політиками.

В.Ар'єв також зазначив, що протягом своєї діяльності П.Манафорт працював не лише з республіканцями, але і з демократами.

У тексті обвинувачення, опублікованого раніше в понеділок Мін'юстом США, говориться, що колишньому керівнику передвиборного штабу Дональда Трампа Полу Манафорту, а також його колишньому партнеру Ріку Гетсу пред'явлені обвинувачення за 12 статтям, зокрема змова проти інтересів США.

Також колишніх соратників Трампа обвинувачують у відмиванні грошей, введенні уряду в оману помилковими заявами, надання неправдивих документів про свої фінансові рахунки, а також за іншими статтями.

У документі наголошується на співпраці П.Манафорта з екс-президентом України Віктором Януковичем, а також на випадках несплати П.Манафортом податків і відмивання грошей.

Тема передбачуваної координації дій штабу Дональда Трампа з Росією під час передвиборної кампанії 2016 року в США в обвинувальному висновку не згадується.

"У період з 2006 по 2015 роки ... П.Манафорт і Р.Гейтс приховали від США свою діяльність як агентів, що просувають інтереси України та її політичних партій і лідерів, і отримали за це мільйони доларів", - йдеться в обвинувальному документі Мін'юсту, де також уточнюється, що колишні соратники Трампа активно підтримували "Партію регіонів", яку очолював колишній президент України В.Янукович.

Раніше телеканал Сі-Ен-Ен з посиланням на власні джерела повідомив, що команда спецпрокурора США Роберта Мюллера визначила першу групу людей, яким можуть пред'явити обвинувачення у рамках розслідування справи про передбачуване втручання РФ у американські вибори.

Як повідомлялося, в березні 2016 року народний депутат України Сергій Лещенко заявив, що у нього є оригінали документів про перерахування екс-президентом України Віктором Януковичем коштів П.Манафорту від офшорної компанії з рахунком у Киргизстані, і просив американських і українських правоохоронців провести розслідування.

У травні 2016 року колишній перший заступник глави СБУ Віктор Трепак передав НАБУ документи "чорної бухгалтерії" Партії регіонів. Ці документи, за його словами, підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівки українським чиновникам і політикам, а також П.Манафорту, який став пізніше керівником виборчої кампанії Д. Трампа.

Детективи НАБУ і прокурори САП розпочали досудове розслідування так званої "чорної бухгалтерії" Партії регіонів на підставі документів, переданих Віктором Трепаком, 30 травня 2016 року.

У рамках розслідування цього провадження 13 грудня 2016 року главі ЦВК Михайлу Охендовському, прізвище і підпис якого фігурували в переданих документах, було повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди в розмірі 161 тис. 698 дол., що в еквіваленті за курсом НБУ на момент вчинення злочинів становило 1 млн 294 тис. 438 грн (ч. 3 і ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України).

Пізніше в The New York Times вийшла стаття про роботу П.Манафорта в Україні, після чого він подав у відставку з поста керівника кампанії Д. Трампа.

27 червня 2017 року керівник САП Назар Холодницький повідомив, що підписів П.Манафорта не було на жодній зі сторінок так званої "амбарної книги" Партії регіонів. Таким чином САП і НАБУ не знайшли доказів отримання П.Манафортом грошей від Партії регіонів.

Тоді ж НАБУ заявило, що вони та Спеціалізована антикорупційна прокуратура не уповноважені розслідувати діяльність П.Манафорта як політичного консультанта Партії регіонів.

Водночас у матеріалі, опублікованому газетою Washington Post 28 червня, говориться, що П.Манафорт в 2012-2013 роках підтвердив отримання 17 млн дол. від Партії регіонів. Факт отримання П.Манафортом грошей за роботу для Партії регіонів випливає з документів, які американець подав до Мін'юсту США у рамках закону про реєстрацію іноземних агентів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА