17:41 13.02.2018

Угорщина запропонувала умови для початку діалогу з Україною

3 хв читати
Угорщина запропонувала умови для початку діалогу з Україною

Міністр закордонних справ України Угорщини Петер Сійярто заявив, що Україна має утриматися від початку реалізації закону про освіту, доки не будуть узгоджені деталі законодавства з національними меншинами, повідомляє інтернет-видання "Європейська правда" з посиланням на сайт угорського уряду.

Згідно з повідомленням, П.Сійярто на прес-конференції в Будапешті 12 лютого повідомив, що НАТО планував провести зустріч міністрів оборони НАТО-Україна 14-15 лютого, однак Угорщина наклала на неї вето, і, відповідно, генеральний секретар Альянсу повідомив державам-членам, що засідання не відбудеться. Хоча, за його словами, на Угорщину "намагалися чинити тиск, щоб вона не скористалися своїм правом вето".

П.Сійярто зазначив, що кожна країна, що працює в тісній співпраці з НАТО, реалізує щорічні програми.

"І в рамках такої угоди Україна взяла на себе зобов'язання поважати права меншин. Якщо Україна серйозно налаштована на встановлення більш тісних зв'язків із НАТО і Європейським Союзом, то вона має виправдати їх очікування", - цитує главу МЗС Угорщини видання.

За його словами, щоб Угорщина зняла вето, Україна має "утримуватися від початку реалізації Закону (про освіту - ред.), доки не буде згоди про узгодження кожної деталі законодавства з національними меншинами".

На думку П.Сійярто, Київ має ухвалити рішення про призупинення дії закону. "Якщо український уряд ухвалить рішення про призупинення реалізації закону, доки не завершаться консультації, то це буде хорошою основою для переговорів", - заявив він.

Міністр також підтвердив, що 14 лютого мають розпочатися консультації між Міністерством освіти України та угорською меншиною щодо виконання закону "Про освіту".

Як повідомлялося, 28 вересня 2017 року набув чинності закон України "Про освіту", який, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами ЄС. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

МЗС Угорщини 26 вересня заявило про намір країни блокувати зближення України і ЄС через закон про освіту. МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії.

8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Венеціанська комісія не підтримала обвинувачення Угорщини у звуженні прав національних меншин у статті про мову навчання в законі України "Про освіту".

У МОН заявили про готовність імплементувати рекомендації комісії і розробили три моделі імплементації мовної статті в законі "Про загальну середню освіту".

7 лютого заступник голови МЗС України Василь Боднар за результатами візиту до Закарпатської області написав у "Твіттері" про те, що з представниками Угорщини узгоджені головні питання щодо врегулювання мовного питання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА