12:12 01.03.2018

Рада схвалила президентський законопроект про Вищий антикорупційний суд

4 хв читати
Рада схвалила президентський законопроект про Вищий антикорупційний суд

Верховна Рада прийняла за основу президентський законопроект №7440 про Вищий антикорупційний суд.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення підтримали 282 народних депутати на пленарному засіданні парламенту в четвер.

Зокрема, на підтримку законопроекту проголосував 101 депутат від фракції БПП, 67 - від "Народного фронту", 2 - від Опозиційного блоку (троє утрималися, більшість не голосували), 22 - від Об'єднання "Самопоміч", 14 - від Радикальної партії Олега Ляшка, 19 - від "Батьківщини", 8 і 15 від груп "Воля народу" і "Відродження".

Згідно із законопроектом, запропоновано визначити Вищий антикорупційний суд як постійний вищий спеціалізований суд у системі судоустрою України. Цей суд розглядатиме зараховані до його відання справи як суд першої та апеляційної інстанції.

"Запропоновано створити при ВККС (Вища кваліфікаційна комісія суддів - ІФ) раду міжнародних експертів із семи членів на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює в сфері запобігання та протидії корупції", - сказав заступник глави Адміністрації президента України Олексій Філатов, представляючи законодавчу ініціативу.

Він зазначив, що для забезпечення прозорості конкурсного відбору суддів антикорупційного суду передбачено відео- і аудіофіксацію засідання ВККС і відповідних рад із відбору суддів.

До складу суду входять судді у кількості, що визначається відповідно до закону "Про судоустрій і статус суддів" у межах видатків, передбачених у державному бюджеті України на утримання цього суду, і з окремим встановленням, у межах кількості суддів Вищого антикорупційного суду і Апеляційної палати цього суду .

У голови Вищого антикорупційного суду є один заступник, який здійснює адміністративні повноваження, визначені головою суду.

На посаду судді може бути призначений кандидат не молодше 35 років зі значним досвідом професійної діяльності в міжнародних міжурядових організаціях або міжнародних судових установах за кордоном у сфері права з питань протидії та боротьби з корупцією, зі знаннями і практичними навичками застосування сучасних міжнародних антикорупційних стандартів і кращих світових практик у сфері протидії та боротьби з корупцією, практики Європейського суду з прав людини. Такий кандидат має відповідати одній з умов: мати стаж роботи на посаді судді не менше 5 років; мати науковий ступінь у сфері права та стаж наукової роботи в сфері права не менше 7 років; мати досвід професійної діяльності адвоката, зокрема із представництва в суді та/або захисту від кримінального обвинувачення, мінімум 7 років.

Для заняття посади судді Вищого антикорупційного суду проводиться конкурс. Для цього кандидат має подати до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України низку документів.

Не можуть бути призначені суддями Вищого антикорупційного суду особи, які перед цим протягом 10 років працювали (проходили службу) в органах прокуратури, внутрішніх справ України, Національної поліції України, Державному бюро розслідувань, інших правоохоронних органах, податкової міліції, Служби безпеки України, митних органах, Національному антикорупційному бюро України, Національному агентстві із запобігання корупції, Національному агентстві України із розшуку та управління активами, отриманими від корупції та інших злочинів, Антимонопольному комітеті України, Рахунковій палаті, центральному органі виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політики; центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму.

Також не можуть претендувати на посаду судді особи, що займали політичні посади і мали представницький мандат; ті, які протягом останніх 5 років входили до складу керівних органів політичної партії або перебували в трудових чи інших договірних відносинах із політичною партією.

У законопроекті наводиться ще низка обмежень для потенційних кандидатів.

Ця законодавча ініціатива також передбачає створення на 6 років Вищої кваліфкомісії суддів Громадської ради міжнародних експертів. Серед функцій цієї ради - збір, перевірка та аналіз інформації про кандидатів на посаду суддів Вищого антикорупційного суду; надання Вищій кваліфкомісії суддів відомостей про кандидатів.

Громадська рада буде уповноважена приймати рішення про невідповідність кандидата на посаду антикорупційного судді.

Якщо рада подала висновок про невідповідність кандидата, ВККС може "подолати" його, ухваливши рішення 11-ма членами про підтвердження здатності кандидата здійснювати правосуддя в антикорупційному суді.

Крім цього, передбачено моніторинг доброчесності суддів.

Відповідно до законопроекту, судді Вищого антикорупційного суду, а у разі потреби за його заявою також членам його сім'ї, надається цілодобова охорона (забезпечує Служба судової охорони). Житло судді оснащується охоронною сигналізацією та кнопками тривожної сигналізації.

Закон вступає в силу з дня, наступного за днем його опублікування

Як повідомлялося, раніше Верховній Раді не вдавалося включити до порядку денного законопроекти про антикорупційний суд.

У січні 2018 року представник президента в парламенті Ірина Луценко заявила, що законопроект про Антикорупційний суд зазнає змін після першого читання у Верховній Раді, в ньому будуть враховані рекомендації Венеціанської комісії та Міжнародного валютного фонду (МВФ) і, за оптимістичними прогнозами, суд зможе розпочати роботу через півроку.

У МВФ заявили, що очікують корекції законопроекту про Антикорупційний суд під час його підготовки до другого читання і закону про пенсійну реформу. У Фонді зазначили, що створення Антикорупційного суду є однієї з головних вимог програми співпраці між Україною і МВФ.

Глава Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні Іван Міклош заявив, що Україна не зможе виплатити свої боргові зобов'язання без співпраці з МВФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА