13:38 11.04.2018

В Україні знизилися демократичні показники - звіт Freedom House

2 хв читати
В Україні знизилися демократичні показники - звіт Freedom House

 Міжнародна неурядова організація Freedom House констатує посилення політичного тиску на неурядові організації в Україні, а також встановлення різних обмежень для ЗМІ під виглядом боротьби з російським впливом.

Згідно з даними рейтингу "Країни в перехідному періоді 2018. Протистояння нелібералізму", оприлюдненого на сайті організації, рейтинг України становив 4,64 бала з можливих 7 (що менше - то вільніша країна), таким чином, країна залишилася в категорії частково вільної.

У Freedom House наголошують, що в 2017 році посилився політичний тиск на неурядові організації в Україні, зокрема, з введенням обов'язкового е-декларування для активістів, почастішали також напади і переслідування активістів.

"Українські ЗМІ протягом року значною мірою залежали від олігархів, а свобода слова була обмежена заходами, вжитими для боротьби з російською пропагандою. Під виглядом боротьби з російським впливом та агресією Україна продовжувала встановлювати обмеження для ЗМІ та інтернет-ресурсів у 2017 році", - розповіли у Freedom House.

Правозахисники зазначають, що депортація російських та інших іноземних журналістів або заборона їм в'їзду в Україну стала звичайною практикою. "Служба безпеки України має чорний список із 40 громадських діячів, які не можуть в'їхати в країну; проте фактично кількість людей, яким заборонено в'їжджати, набагато вища", - йдеться у звіті.

Автори звіту зазначають, що триває реформа децентралізації та державної служби, також автори покладають великі сподівання на реформу охорони здоров'я.

Водночас заходи з боротьби з корупцією стикаються з суттєвими перешкодами в роботі.

"Ефективність новостворених органів із розслідування корупції, таких як НАБУ і САП, була підірвана відсутністю справедливого правосуддя", - поінформували в організації.

"Протягом року президент Петро Порошенко продовжував зміцнювати владу напередодні президентських і парламентських виборів у 2019 році, тоді як опозиція і так звані нові політичні сили активно проводили агітаційну кампанію... Як свідчать різні рейтинги, має місце низька суспільна підтримка і президента, і його партії", - йдеться у звіті.

В організації зазначають, що такий стан справ призводить до звинувачень правлячої коаліції в тому, що вона прагне ліквідувати опозиційні рухи, щоб залишитися при владі. У цьому контексті згадується, зокрема, позбавлення екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі українського громадянства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА