20:33 11.01.2019

Парламент Македонії схвалив перейменування республіки

2 хв читати
Парламент Македонії схвалив перейменування республіки

Македонські парламентарі в п'ятницю схвалили внесення поправок до Конституції, якими передбачено зміну назви країни з Республіки Македонія на Республіку Північна Македонія, повідомляють місцеві ЗМІ.

Поправки підтримав 81 депутат або дві третини від загальної кількості парламентаріїв. Тих, що утрималися і тих, хто проголосував проти не було.

Ситуація навколо назви цієї колишньої югославської республіки перешкоджала зближенню Македонії з ЄС і НАТО, оскільки проти назви Республіка Македонія виступала Греція, одна з областей якої також називається Македонією. В силу цього після розпаду Соціалістичної Федеративної Республіки Югославії Македонія була прийнята в ООН під назвою Колишня югославська республіка Македонія, а на грецьких картах вона називалася Скопія - за назвою столиці країни Скоп'є.

Греція і Македонія 17 червня минулого року підписали в грецькому місті Преспесі угоду про перейменування Македонії в Республіку Північна Македонія. Ці домовленості поклали край багаторічним суперечкам про назву Македонії і відкрили їй двері в НАТО і Євросоюз.

30 вересня в Македонії відбувся референдум з питання про затвердження угоди. Під час плебісциту 91,5% тих, хто брав участь у ньому, підтримали ідею про перейменування країни. Але через низьку явку приблизно в 37% при необхідному порозі в 50% ЦВК визнав референдум таким, що не відбувся. Однак плебісцит носив рекомендаційний характер, і потім питання про перейменування країни і внесення відповідних поправок до конституції було винесене на розгляд парламентаріїв.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА